download

Coöperatieve vennootschap bouwt voor sociale organisaties

GENT – De oprichting van ‘Pathmakers cvba’ is een feit. Maandagavond 17 december ondertekenden maar liefst 32 vzw’s uit welzijn, gezondheid en onderwijs de oprichtingsakte onder leiding van notaris Van Hoof. Deze nieuwe coöperatie ontwerpt, bouwt en onderhoudt duurzame infrastructuur. Pathmakers ‘ontzorgt’ zo deze organisaties, zodat zij zich nog meer op hun kerntaken kunnen richten.

Hoe bouwen we scholen en organisaties die klaar zijn voor de toekomst? Welke vereisten zijn nodig, en hoe beginnen we daaraan? Het zijn vragen waar bestuurders en directeurs van sociale organisaties veel mee bezig zijn. Voor de realisatie van die infrastructuur is tijd en expertise nodig. Bovendien is het vaak lang wachten op bouwprojecten door een ontoereikend overheidsbudget.

Om hierop een antwoord te bieden, lanceerde de Oost- en West-Vlaamse netwerkorganisatie Taborgroep het initiatief ‘Pathmakers’. De oprichters kiezen onder het motto ‘duurzaam bouwen doen we samen’ voor gedeeld eigenaarschap, in de vorm van een coöperatie. Investeerders en sociale ondernemingen slaan hiervoor de handen en middelen in elkaar.

Projecten op tafel

Marc Sercu, directeur van vzw Humival en mede-oprichter, vertelt waarom zijn organisatie voor mensen met een beperking instapt. “Wij hebben heel concrete bouwplannen en een bouwgrond beschikbaar, maar geen expertise noch budget voor het bouwen. Pathmakers is voor ons een prachtig initiatief. Wij kunnen maximaal inzetten op waar we goed in zijn, én de nieuwbouw realiseren.  Zonder Pathmakers zou dit nooit mogelijk zijn.”

Ook Rita Vanthournoudt, bestuurder van ‘Katholieke Basisscholen Kortrijk’, is enthousiast. “Wij hebben heel concrete bouwambities. Onze scholen doen het goed, en barsten uit hun voegen. Daarom willen we uitbreiden. Sinds kort geeft de Vlaamse overheid de mogelijkheid voor huursubsidies. We vroegen en kregen deze subsidie. Nu vragen we aan Pathmakers om een futureproof gebouw te ontwerpen, bouwen en onderhouden. Wij betalen huur, Pathmakers zorgt voor de rest.”