277559-sintannakerk_gent2-ddd3cf-original-1523534512

Delhaize opent supermarkt in Gentse Sint-Annakerk

GENT – Warenhuisketen Delhaize wil een supermarkt bouwen in de monumentale Sint-Annakerk in de Gentse binnenstad. Het plan is donderdag door het Gentse schepencollege aangeduid als het beste van vijf ingediende herbestemmingsprojecten.

De exacte invulling van de site moet nog worden uitgewerkt, maar na de restauratie komt er onder meer een supermarkt. “De eerste in een kerk in Vlaanderen”, zegt Delhaize woordvoerder Roel Dekelver. De plannen kregen al de zegen van Gents bisschop Luc Van Looy.

Op zoek naar nieuwe bestemming

In april deed het Gentse stadsbestuur een oproep voor herbestemmingsprojecten in de Sint-Annakerk, een uitdagend project omdat het gebouw geklasseerd is en er uitgebreide restauratiewerken nodig zijn. Het Consortium Markthal, een samenwerkingsverband waar ook Delimmo (de vastgoedpoot van Delhaize) deel van uitmaakt, is donderdag aangeduid als voorkeursbieder.

 

Verkoop of erfpacht

De stad Gent werkt voor het project samen met investeringsmaatschappij PMV om de plannen te beoordelen. Enkele fasen moeten nog doorlopen worden en ook een prijsvoorstel moet nog worden ingediend. Het is ook nog niet beslist of uiteindelijk een verkoopovereenkomst zal worden afgesloten, of een erfpachtovereenkomst van 99 jaar.

Foto in tekst: Alexander Dumarey, Bron: Belga