GENT – De Oost-Vlaamse studentenstad heeft er met ‘Oats Day Long’ een hippe eetplek bij. Vrijdag opende de eerste havermoutbar van de Benelux haar deuren aan de Nederkouter. Anse Vanmassenhove (23) en broer Ewout (26) willen met dit ‘fast-casual’ concept inspelen op de trend om snel, vers en gezond eten te serveren. Start je dag met een zoete havermoutbowl die je de hele dag energie geeft of ga er lunchen en ontdek de originele hartige recepten met kip of geitenkaas. “We zijn vanaf 7 uur geopend. Een plek waar je zo vroeg terecht kan voor een snelle hap, ontbrak volgens ons nog in Gent”, aldus Ewout.
Anse Vanmassenhove ontdekte de vele voordelen van haver tijdens haar studies sportmanagement aan de Universiteit Gent. “In het vak Voedingsleer kwam haver naar voor als zeer gezond, maar ik vroeg me af of we er niets meer mee konden doen dan enkel op de klassieke manier met vruchten en noten”, vertelt Anse. Samen met haar broer Ewout ging ze op zoek naar volwaardige gerechten op basis van havermout. Hieruit ontstonden enkele mooie creaties zoals Gentse Waterz’oats en Tom Kha K’oats’: een variant op een klassieker uit de Thaise keuken.
“Je kan zowel voor een stevig ontbijt als een heerlijke lunchbowl, ‘all day long’ bij ons terecht.”
Fast-Casual
“Met Oats Day Long gaan we mee in het fast-casual concept waarvoor de Nederkouter intussen bekend staat”, vertelt Ewout. “Alles wordt ’s morgens vers bereid en ligt in onze toonbank. Mensen kunnen zelf hun bowl samenstellen, maar we hebben ook signature bowls met combinaties die we zelf lekker vinden.”
Uniek in de Benelux
Het concept bestaat al in grote steden als Kopenhagen, Berlijn en Londen. “We zijn zelfs naar de eerste havermoutbar van de wereld in New York afgereisd om inspiratie op te doen. In de Benelux zijn we weliswaar de eersten die een volwaardig concept rond haver uitwerkten.”
De jonge uitbaters trekken de lijn door in alles wat ze serveren. Zo krijg je havermelk bij de koffie en kan je er verschillende biertjes verkrijgen op basis van haver.
Niet stil blijven staan
De opening vrijdag was alvast een succes. “We hebben bewust niet te veel reclame gemaakt omdat we wilden dat alles vlot verliep. We kregen de voorbije dagen al heel wat mensen over de vloer. Sommigen keerden zelfs al terug”, zegt Ewout trots. “Voorlopig willen we eerst focussen op de Gentse vestiging en deze vlot doen draaien. Daarnaast verzorgen we ook gezonde ontbijten of lunches voor events en werken we volop aan een delivery service.”
“En als dit alles vlot loopt, waarom zouden we dan niet met het concept naar andere steden trekken?”, besluit hij vol ambitie.