Schermafbeelding2018-11-15om13.57.053-9900000000079e3c

Dit zijn de 5 meestbelovende sociale ondernemers van België

GENT/SINT-NIKLAAS – Vorige week vond de coaching day plaats van Chivas Venture, een internationale wedstrijd in het leven geroepen om de volgende generatie ondernemers die de wereld positief willen veranderen een duwtje in de rug te geven. Tijdens deze coaching day werden de vijf meestbelovende sociale ondernemers van België aangekondigd. ​

De deelnemers kregen individuele begeleiding van experten in het veld. Tijdens enkele workshops werden vaak terugkerende problematieken behandeld die sociale ondernemers te wachten staan. De vijf finalisten werden geselecteerd in samenspraak met het Skoll Centre for Social Entrepreneurship van Oxford University. De selectie van deze top 5 gebeurde op basis van de impact van het project op de sociale problemen van vandaag (samenleving, milieu) enerzijds en het businessmodel op lange termijn anderzijds.

Oost-Vlaamse finalisten

Jeroen Vereecke is bezieler van onder andere BoomTown, het vijfdaagse festival tijdens de Gentse Feesten. Al jaren onderneemt hij initiatieven om het stadsfestival nog groener te maken, met onder andere herbruikbare bekers en waterflessen, een mobiel rietveld dat water zuivert en een ecologische bar. Diezelfde BoomBar vormde de start van een nieuw project, ‘De Leiding’, en wordt nu ook ingezet op andere festivals.

Na schoenenmerken te gidsen bij sociale en duurzame innovatie, startte Caro Peirs uit Sint-Niklaas haar eigen schoenbedrijf op. Tropas biedt echte duurzame designerschoenen aan door schoenafval te recycleren, sociaal te rekruteren, gebruik van chemicaliën tot een minimum te herleiden, lokaal te produceren en transport zoveel mogelijk te beperken.

De andere finalisten zijn Benjamin Eysermans (Bao Living), Patricia Ceysens (WeWatt) en Benjamin Gérard (Rising You).

Belgische finale

De lokale finale vindt plaats op 20 november tijdens het New Ideals event in The Egg in Brussel. De verschillende projecten worden er voorgelegd aan een jury van gerenommeerde ondernemers en de Belgische Chivas Venture-finalist van de laatste editie.

Wie als winnaar uit de bus komt, kan alvast rekenen op een financiële boost van 10.000 euro vanuit het lokale Belgische fonds van Chivas Venture. Vervolgens verwerft de winnaar ook een plaats in de wereldwijde finale, waar hij kans maakt op een deel van het internationaal fonds van 1 miljoen dollar.

Winnaar klaargestoomd voor internationale finale

Eenmaal de jury de winnaar heeft gekozen, wordt deze winnaar in maart 2019 verder klaargestoomd via een exclusief ‘Accelerator Programma’ bij The Conduit in Londen, een organisatie die sociale ondernemers, investeerders, creatieven, policy makers en de burger samenbrengt.

In april 2019 bepaalt het brede publiek via een internationale online stemming hoe de eerste schijf van $100.000 verdeeld wordt onder hun favoriete projecten, waarna in mei 2019 de resterende $900.000 onder de finalisten wordt verdeeld tijdens de zoektocht naar de meestbelovende social entrepreneur culmineert in de grote finale van Chivas Venture.

© Foto’Jeroen Vereecke: James Arthur, Foto Caro Peirs: Karlijne Geudens