kamelen-759×425

Gentse V-Bio Ventures investeert in kankerbestrijding met behulp van kamelen

GENT – Het Brusselse bedrijf Camel-IDS ontwikkelt een therapie, voor borstkanker met uitzaaiingen naar de hersenen, op basis van antistoffen van kameelachtigen. Voor verder onderzoek en grotere tests op patiënten haalt het bedrijf 37 miljoen euro op. V-Bio Ventures uit Sint-Denijs-Westrem leidde samen met Gimv deze kapitaalsronde. De andere investeerders zijn HealthCap, Novo Seeds, Pontifax en BioMedPartners. 

Camel-IDS werd opgericht in 2014 als spin-off van de Vrije Universiteit Brussel. De onderneming werkt momenteel aan een therapie voor borstkanker met uitzaaiingen naar de hersenen. Daarbij wordt gewerkt op basis van antistoffen van kameelachtigen, waarbij de antistoffen als vervoermiddel worden gebruikt om de gekoppelde radioactiviteit tot bij de kankercel te brengen. “Tot nog toe worden de kankers van buitenuit bestraald, wat minder specifiek en gericht is”, zegt Ruth Devenyns, CEO van Camel-IDS. “Met onze technologie kunnen we gericht alle kankercellen in het lichaam opzoeken, laten binden en de radioactiviteit lokaal zijn werk laten doen.” Met deze nieuwe techniek worden gezonde cellen niet vernietigd wat bij een klassieke stralingsbehandeling wel kan gebeuren.

Ook andere types kanker

Het zou gaan om een van de grootste kapitaalrondes binnen de Europese biotechsector. Met de centen zullen ruimere tests met hogere dosissen radioactiviteit worden uitgevoerd op 20 tot 40 kankerpatiënten in verschillende Europese ziekenhuizen. Als de tests positief uitvallen, dan zullen mogelijk ook andere types kanker met deze therapie behandeld kunnen worden, zoals longkanker en pancreaskanker.

V-Bio Ventures zeer tevreden

Christina Takke, Managing Partner bij V-Bio Ventures: “De succesvolle fondsenwerving voor Camel-IDS wijst op de honger van investeerders naar uitstekende wetenschap en technologie. Deze financieringsronde zal innovatie versnellen, wat een verschil kan maken voor patiënten. We zijn verheugd deel uit te maken van dit traject.”

Voor V-Bio Ventures, opgericht eind 2015, is dit al de 9de investering, waaronder 6 investeringen in Vlaamse bedrijven. Het fonds investeerde naast Camel IDS ook in Aphea.Bio, Confo Therapeutics en Orionis Biosciences, Octimet en Agomab.