Wearesuperset-01-DEFDEF-WEB

Eerste reeks winnaars van de Henry van de Velde Awards zijn bekend

De Henry van de Velde Awards lauweren sinds 1994 Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design oplossingen aanreiken met een positieve impact op de economie en de samenleving. Er zijn maar liefst 12 Gold Awards te winnen. De jury koos 23 genomineerden uit 255 inzendingen. Nu is het aan het publiek om te stemmen op hun favoriet. Bij de selectie zijn 3 Oost-Vlaamse bedrijven. Je kan nog tot 21 december je stem uitbrengen op www.henryvandevelde.be.

Dit voorjaar konden ontwerpers en bedrijven met een Vlaamse link zich inschrijven binnen de 8 categorieën: Business, Community, Consumer, Ecodesign by OVAM, Graphic & Packaging, Habitat, Health & Wellbeing en Mobility. In totaal werden er 255 producten, projecten en diensten ingezonden. In een eerste ronde heeft de jury hieruit 63 producten of projecten weerhouden, om deze in een tweede ronde grondig te analyseren en verder uit te testen. Binnen de 8 categorieën werden er in totaal 23 uitverkoren.

  

Oost-Vlaamse kanshebbers

Ook in Oost-Vlaanderen heeft de Designerwereld niet stilgezeten. Zo maken Architecten De Vylder Vinck Taillieu uit Gent kans op de Community Award. In samenwerking met architecten BAVO ontwierpen zij het Kanunnik Petrus Jozef Triest Plein op het terrein van Karus (voorheen psychiatrisch centrum Caritas) in Melle. Na gesprekken met alle gebruikers van het centrum werd het Sint-Jozef gebouw midden op de campus van sloop gered en naar een ontwerp van Architecten De Vylder Vinck Taillieu getransformeerd tot een activiteitenzone voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Een heel andere categorie is de Graphic & Packaging Award. Het Gentse grafisch vormgevingsbureau Superset dingt mee naar de prijs. Deze studio voor grafisch design van Saskia Wierinck en Fran Van de Velde (zie foto boven artikel) werd geselecteerd voor de vormgeving van het boek ‘The Sweetest Taboo’ van Frieke Janssens.

 

 

Ten slotte kwamen we ook nog een bekend gezicht tegen in de lijst met genomineerden. Marie Van den Broeck maakt met MySleeve, haar ergonomische oplossing voor pijnlijke krukken, kans op de Health & Wellbeing Award. My Add On, zoals haar start-up heet, kreeg ook al de unieke kans om deel uit te maken van het Birdhouse traject en kondigde recent in Made In aan dat ze gaat samenwerken met Hans Versmissen van Entusia.

Zijn er nog verrassingen op 29 januari?

Absoluut. Op 29 januari 2019 worden in de Henry Le Boeuf zaal van BOZAR de Henry van de Velde Gold Winner Awards bekend gemaakt. Dit zijn de awards voor de Lifetime Achievement, Young Talent, Company en Public Award, samen met de winnaars uit de 8 categorieën die hierboven staan.

Nu is het aan jou

De jury beslist niet alles. Al van bij de start in 1994 interesseert de stem van het publiek hen bijzonder. Vanaf vandaag krijgt het publiek de kans om te laten weten welk project, product of dienst voor hem de ultieme winnaar moet worden. Ook dit jaar kan het publiek online stemmen op zijn favoriet tot en met 21 december 2018 op www.henryvandevelde.be.