laatste-proefserie-Volvo-XC40-Gent-759×500

Volvo Gent verhoogt productie XC40 met 50 procent

GENT – Volvo-topman Geert Bruyneel kondigt aan dat de Gentse autofabriek zijn productie van het belangrijkste model, de compacte SUV CX40, volgend jaar met meer dan de helft verhoogd. Omdat de Volvo V40 binnenkort uit de productie gehaald wordt, zal de investering voorlopig niet voor extra jobs zorgen.

De bestellingen voor de XC40 lopen vlot binnen en de verwachtingen zijn optimistisch. “Daarom gaan we volgend jaar de productie van de XC40 in Gent met meer dan 50 procent opdrijven”, zegt Bruyneel in een interview met De Tijd. Concrete cijfers wil hij er niet op plakken, maar rekening houdend met de huidige productiecapaciteit van iets boven de 100.000 wagens gaat het om een investering ‘van ettelijke miljoenen’.

Niet meteen extra jobs

“Dit is goed nieuws voor de fabriek in Gent”, zegt Bruyneel, die sinds begin dit jaar verantwoordelijk is voor de 11 autofabrieken van Volvo wereldwijd, goed voor 25.000 werknemers. “Eind volgend jaar gaat namelijk ook de productie van de Chinese hybride wagens van Lynk & Co van start.” Dat merk is net als Volvo in handen van de Chinese Geely-groep.

 

“De extra investeringen zullen tot 2020 geen invloed hebben op de tewerkstelling omdat dat nog een overgangsjaar is”, aldus Bruyneel. “Maar vanaf 2021 wordt het effect van extra volume voelbaar, zeker als de vraag naar Lynk & Co meevalt.”

Ambitieus maar onzeker

Volvo zal zijn doelstelling om zijn productie te verdubbelen tot 800.000 wagens in 2020 zeker halen volgens Bruyneel. “Tijdens mijn carrière hoop ik nog de kaap van 1 miljoen te overschrijden.” Ook dat is goed nieuws voor Volvo Cars Gent, al beeft Bruyneel dat de autosector voor een revolutie staat, wat de lange termijn onzeker maakt. “De enige zekerheid die we nu hebben is dat geen enkele voorspelling van om het even welk autobedrijf zal uitkomen.”