40172463_1164983013655549_5095462055087964160_n

Starter van de week: Tibbe maakt CO2-neutrale fietsen van bamboe

MOERBEKE – Student ondernemer Tibbe Verschaffel mocht recent zijn revolutionaire bamboefiets gaan pitchen op een internationale ondernemerswedstrijd in de Verenigde Staten. Hij haalde er nipt de tweede plaats. In mei kaapte hij met zijn bedrijfje Planet B ook al de Gentrepreneur award ‘Machtige Maker’ weg. “Dat hij goed bezig is”, denk ik dan. Tijd voor een gesprek met Made In Oost-Vlaanderen.

Velen beweren dat ondernemen er altijd heeft ingezeten, maar Tibbe Verschaffel zette deze ondernemerszin ook al van kindsbeen af om in realiteit. Toen hij amper 14 was, haalde hij na nieuwjaar de kerstbomen op die de mensen aan de deur hadden gezet. Hij plantte ze daarop netjes opnieuw in zijn eigen tuin. “Het jaar daarop bleek zowat de helft kapot maar de bomen die het wél hadden overleefd, verkocht ik opnieuw. Toen wist ik eigenlijk al dat ik ooit een eigen bedrijf wou starten.”

Op zijn 16de richtte Tibbe vervolgens een eigen kickboksclub op met intussen 4 trainers en een 50-tal leden. Enkele jaren geleden ontstond dan, eerder op toevallige wijze, het idee voor de bamboefietsen.

Fietsherstelbedrijfje

“Ik wilde wat centjes bijverdienen, maar had geen zin in opnieuw een vakantiejob. Dus kocht ik 200 fietsen op en herstelde ze, om ze daarna opnieuw te verkopen”, vertelt Tibbe. “Al deze fietsen deden mij nadenken over de milieu-impact om fietsen te produceren.”

“Een oude nonkel vertelde me daarop dat hij in Vietnam ooit fietsen in bamboe had zien rondrijden. Dat leek me een milieuvriendelijkere manier, maar na wat onderzoek bleek de productiewijze ook hiervoor zeer milieubelastend te zijn. Ik dacht: ik kan dat beter!”

CO2-neutrale fiets

Samen met enkele vrienden ontwierp Tibbe een bamboefiets waarvan de ecologische voetafdruk stukken lager ligt dan die van een klassieke fiets. “Voor het maken van een bamboefiets hebben we 60% minder staal nodig. Met behulp van zogenaamde ‘smart connectors’ gemaakt van gerecycleerd staal, zetten we de fiets in elkaar.”

“De bamboesoort die we gebruiken voor het kader halen we in Zuid-Frankrijk. Bamboe groeit tot een meter per dag en is hiermee de snelst groeiende plant ter wereld. Bovendien heeft bamboe ook uitstekende schokdempende eigenschappen, zodat je met onze fietsen ook een stuk comfortabeler rijdt”, legt Tibbe enthousiast uit.

Bouwmateriaal

Dat Tibbe intussen fan is van bamboe, mag wel duidelijk zijn. Zo doet hij momenteel ook zijn thesis over bouwen met bamboe. “De fietsen zijn een eerste stap, maar op termijn wil ik bamboe ook ingeburgerd krijgen als materiaal in de bouwsector.” Tibbe gaf alvast het goede voorbeeld met een gigantische dome gemaakt van bamboe voor de pop-up bar die hij deze zomer organiseerde in thuishaven Moerbeke.

The first 50

Voorlopig maakt Tibbe samen met 4 vrienden alles zelf. “De eerste 50 fietsen die gemaakt worden, voorzien we van een exclusief label. Zo weet je bijvoorbeeld dat je de 14de bamboefiets hebt ooit gemaakt in België”, zegt Tibbe. “Tegen volgend jaar willen we 500 fietsen verkocht hebben en een eerste investering ophalen. Op onze pop-up bar, waarvan de opbrengst integraal naar Planet B gaat, werden hiervoor de eerste contacten gelegd.”

Wie zelf graag eigenaar wil worden van één van de eerste 50 bamboefietsen, kan surfen naar Planet B.