iFlux Tim en Goedele van iFlux

Het leven van de start-ups na The Birdhouse: iFLUX

De reeks over de verschillende alumni van acceleratorprogramma The Birdhouse, oorspronkelijk bedoeld om de soms minder nieuwsrijke maanden juli en augustus te overbruggen, bleek op meer reactie te kunnen rekenen dan verwacht. Wegens groot enthousiasme van de verschillende start-ups en van onze lezers, besloot ik dan ook de reeks nog een tijdje verder te zetten. Vandaag misschien een ietwat atypische eend in de bijt: iFLUX.

10 jaar geleden startte Goedele Verreydt (39) een doctoraat waarin ze een innovatieve technologie ontwikkelde om de flux van het grondwater te bepalen. Dit is de snelheid waarmee en de richting waarin het grondwater beweegt, maar ook vooral de hoeveelheid bodemvervuiling die het meeneemt in zijn beweging. “Als je correct in kaart kan brengen wat er stroomt in welke richting, kan je ook gaan nadenken over de beste technieken om dit op te lossen”, verklaart Goedele.

Samen met Tim Op ’t Eyndt (39), die instaat voor de commerciële zijde, richtte ze iFLUX op. Kort daarna vervoegde ook Filip Meesters (27) het team als operationeel verantwoordelijke. Bij een accidentele of historische verontreiniging wordt geregeld beroep gedaan op iFLUX. De nieuwe start-up biedt een unieke technologie die informatie verschaft waarmee erkende milieudeskundigen hun bodemsaneringsprojecten sneller en efficiënter kunnen afhandelen.

Wereldwijd probleem

Sinds hun deelname aan The Birdhouse in Antwerpen, exact een jaar geleden, zijn ze enorm gegroeid. “De voorbije maanden hebben we vooral de schaalbaarheid van het product verhoogd”, vertelt Tim. “De bodemproblematiek is een wereldwijd probleem. We wilden dus met ons systeem naar het buitenland, maar logistiek is dit niet meteen eenvoudig.”

“Zo hebben we bijvoorbeeld geïnvesteerd in een softwaretool zodat klanten de data online kunnen opvolgen. Intussen hebben we onder andere projecten uitgevoerd in Finland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.”

Maak je eigen verhaal

Net als alle andere start-ups nam iFLUX deel aan het 6-maanden-durende acceleratorprogramma. “Bij The Birdhouse kregen we heel veel waardevol advies, soms ook tegenstrijdig. Wat je vooral moet doen is daarin je eigen verhaal maken. Bepaal zelf wat voor bedrijf je wil zijn en stippel een pad uit op basis van de dingen die je opvist bij collega-ondernemers en de mentoren.”

Netwerk van sensoren

Goedele, Tim en Filip kijken volop naar de toekomst: “Ieder bedrijf zoekt in twee richtingen naar vernieuwing. In eerste instantie wil je constant innoveren met verbeterde of nieuwe producten. Zo werken we al volop aan de ontwikkeling van sensoren om de fluxen in ons grondwaternetwerk digitaal in kaart te brengen. Hiermee kan je in de toekomst de beperkte bronnen van drinkbaar water beter beheren en bewaren”, aldus Tim.

Internationale marktanalyse

Ook op internationaal vlak willen ze professionaliseren. “Ten tweede willen we ons volop kenbaar maken in het buitenland. Waar de internationale opdrachten nu eerder ad hoc gebeurden, willen we in de toekomst actiever aanwezig zijn in de meest interessante regio’s. In september nemen we daarom bijvoorbeeld deel aan de RemTech Expo in het Italiaanse Ferrara.”

 

Dit jaar kon iFLUX voor het eerst een mooie omzet realiseren. Het bedrijf is duidelijk klaar voor de scale-up fase en kijkt dan ook uit om 2 extra mensen aan het team toe te voegen. Meer informatie hierover vind je op hier.