ablynx 2

Ablynx even in de hemel van de Bel20

GENT – Het Gentse biotechbedrijf Ablynx wordt volgende week maandag opgenomen op de lijst van de Bel20. Deze Brusselse beursindex rangschikt de twintig sterkste Belgische bedrijven op basis van hun marktkapitalisatie. Het wordt vermoedelijk een verschijning van korte duur.

Ablynx mag vanaf maandag de plaats innemen van het grote Bekaert, dat inzake waarde weggezakt is en uit de Bel20 verdwijnt. Bij Bekaert wordt erg onderkoeld gereageerd op de verwijdering. Voor Ablynx is het een eer dat het zijn plaats mag opeisen tussen de sterkste en grootste beursgenoteerde bedrijven van het land. 

Het Gentse biotechbedrijf is al een tijdje hot, en al zeker sinds het Franse Sanofi een spectaculair bod uitbracht van liefst 3,9 miljard euro. Eind vorig jaar toonde ook Novo Nordisk belangstelling maar die avances werden toen afgewimpeld door het management van Ablynx.

Hoe lang Ablynx op de Bel20-index blijft staan is een open vraag, maar het duurt zeker niet al te lang. De Bel20 neemt immers alleen Belgische bedrijven op. Als Ablynx straks definitief wordt overgenomen door Sanofi, dan krijgt het bedrijf een Frans etiket en komt het niet langer in aanmerking voor een Bel20 notering. Volgens de beursautoriteiten mag Ablynx nu nog plaats vijftien opeisen. Feit is: maandag schrijft het management een beetje geschiedenis.