GENT – Na weken van speculaties, is de mist rond het dossier Ablynx opgetrokken. Het succesrijke biotechbedrijf kon rekenen op de belangstelling van heel wat reuzen uit de farmasector, en finaal haalt het Franse concern Sanofi de buit binnen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van liefst 3,9 miljard euro, wat dit dossier nu al zo goed als zeker het statuut van dé deal van het jaar bezorgt.
Een flashback naar de zomer van 2017 maakt al veel duidelijk. Zowat zes maanden terug maakten Sanofi en Ablynx het begin van een romance bekend middels een verregaand samenwerkingsakkoord. Die samenwerking voorzag in de ontwikkeling van geneesmiddelen om immuungemedieerde ontstekingsziekten te behandelen. “Het is voor ons een unieke gelegenheid om met een wereldleider als Sanofi aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie geneesmiddelen te werken”, zei Edwin Moses, ceo van Ablynx toen.
Dat akkoord gaf Sanofi toegang tot een reeks nanobodies uit de portfolio van het Gentse biofarmaceutische bedrijf, evenals tot haar wetenschappers. Sanofi kreeg toen ook al de exclusieve wereldwijde rechten voor in totaal 8 potentiële productkandidaten. Edwin Moses toonde zich erg verheugd over de toenadering tot de Franse reus die toen ook 23 miljoen euro overschreef op rekening van Ablynx.
Gelukkig huwelijk
De romance van toen is finaal uitgemond in een marriage. Ook wel een beetje un marriage de raison, want er waren kapers op de kust. Toen het Deense Novo Nordisk eind 2017 zijn belangstelling liet blijken via een overnamebod, liet Ablynx prompt weten dat dit beschouwd werd als ‘een vijandig voorstel’. Uiteraard heeft dat de toenadering tot Sanofi alleen maar aangewakkerd. Edwin Moses heeft het vandaag in een persbericht over de best mogelijke deal.
Ablynx verzilvert met de overname zijn status als aantrekkelijke prooi voor een groot farmabedrijf. Zijn eerste geneesmiddel, een medicijn tegen de zeldzame bloedziekte TTP, komt binnenkort op de markt. Bovendien heeft het 45 onderzoeksprogramma’s lopen die kunnen uitmonden in een geneesmiddel. Je zou dus voor minder een aantrekkelijke prooi zijn.
Het Gentse biotechnologiebedrijf is een pionier in het gebruik van nanobody’s, piepkleine en efficiënte antilichamen die afkomstig zijn van lama’s. Ablynx legt zich toe op het creëren van nieuwe geneesmiddelen.