ERPE-MERE – Qbus uit Erpe-Mere legt zich al bijna 20 jaar toe op het ontwikkelen van slimme oplossingen om het energieverbruik in gebouwen te verminderen en tegelijk het gebruiksgemak van de toestellen en toepassingen te verhogen. Het Oost-Vlaamse bedrijf wil naar aanleiding van Batibouw zijn status van innovator waarmaken.
Producten en diensten om woningen en gebouwen slim te maken, daar draait het om bij Qbus. Die slimme toepassingen kunnen alle kanten op: een ‘alles uit knop’, een volledig automatiseringssysteem, de Qbus Cloud (waarmee je van op afstand een woning of gebouw kan bedienen en visualiseren), de Qbus Care (een verzameling van producten en diensten voor gebouwen met een zorgfunctie), Tastu designschakelaars of -het nieuwste neusje van de zalm- een Ubie Internet of Things Gateway. Op Batibouw pakt Qbus alweer uit met nieuwigheden in alle productgamma’s.
Centrale aansturing op de Ubie Internet of Things Gateway
In een slimme woning of slim gebouw vind je zowel centrale automatiseringssystemen, eigen applicaties van de verschillende technieken (app voor de verwarmingsketel, app voor de ventilatie, app voor de noodoproep,…) en ook meer en meer slimme consumenten-toestellen zoals Sonos-muzieksystemen, Philips Hue-lampen of Nest-thermostaten. “Ubie is een besturingssysteem die slimme toestellen, losse technieken en centrale automatiseringssystemen koppelt”, zegt Tom Vanden Bussche, ceo van Qbus. “Voor de automatisering van nieuwe gebouwen of woningen wordt nog steeds voor traditionele automatiseringssystemen gekozen. Vergelijk het met het netwerk in een gebouw: de backbone blijft een 100% betrouwbare bekabelde oplossing, en waar nodig worden draadloze uitbreidingen gekoppeld. Ubie zorgt ervoor dat die automatiseringssystemen naadloos verbonden kunnen worden met slimme toestellen of nieuwe technieken die als uitbreiding worden toegevoegd; onmiddellijk, of na 2 jaar, 5 jaar of 10 jaar. Want zoals steeds blijven nieuwe Qbus ontwikkelingen compatibel met vroegere versies.”
Zo wordt via de ‘alles uit knop’ ook het Bose muzieksysteem uitgeschakeld, of worden de Hue lampen aangestuurd door de bewegingsdetector van het automatiseringssysteem. In rust-en verzorgingstehuizen zorgt Ubie ervoor dat de activatie van de Televic noodoproep automatisch de verlichting aanschakelt, de radio wordt uitgezet en een spreek-luisterverbinding via een IP camera wordt geactiveerd.
Ubie zorgt niet alleen voor de integratie van al die verschillende systemen. “Via Ubie kunnen ook sferen en klokken op een intuïtieve wijze door de eindgebruiker worden ingesteld, of kunnen e-mail of SMS berichtjes worden gestuurd indien er iets gebeurt in de woning”, aldus Vanden Bussche. “Daarnaast zorgt Ubie ook voor het administratieve aspect van gebruikers- en toestellenbeheer.”