Tijdens de zomermaanden juli en augustus is het aantal faillissementen in Oost-Vlaanderen flink gedaald in vergelijking met vorig jaar. Zo vonden er 75 uitspraken plaats, wat overeenkomt met een daling van 45,7 procent ten opzichte van 2016. Daarmee legt Oost-Vlaanderen de beste cijfers van het land voor. Dat blijkt uit de nieuwste Barometer faillissementen van bedrijfsinformatiespecialist Graydon Belgium.
In heel België is het aantal faillissementen tijdens juli en augustus dan weer gelijk gebleven in vergelijking met vorig jaar. In de zomermaanden gingen in totaal 934 bedrijven failliet. Dat is één uitspraak meer dan in dezelfde periode verleden jaar. “De faillissementscijfers liggen traditioneel gevoelig lager tijdens de vakantieperiode gezien het gerechtelijk reces”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon Belgium. Vlaanderen liet een daling noteren van 6,2 procent ten opzichte van 2016 noteren. Het Brusselse Hoofdstedelijke en het Waalse Gewest kenden beiden een stijging van respectievelijk 9,4 en 6,4 procent.
Voorlopige jaarbalans
Over de periode januari tot en met augustus werden er in België 6.665 faillissementen uitgesproken. Ten opzichte van dezelfde periode in 2016 betekent dit een stijging met 7,6 procent. Binnen het Vlaamse Gewest is er over deze periode een lichte daling van het aantal faillissementen met 0,3 procent, al is dat niet dankzij Oost-Vlaanderen. Daar werden tussen januari en augustus 14,9 procent meer faillissementen uitgesproken dan in dezelfde periode vorig jaar. De voorbije acht maanden gingen er 850 bedrijven over de kop tegenover 745 vorig jaar. De arrondissementen Aalst (+50%) en Dendermonde (+25,58%) tekenen voor de sterkste stijgingen. Dat zijn beduidend slechtere cijfers dan Vlaams-Brabant (+0,52%), Antwerpen (-2,72%), West-Vlaanderen (-8,80%), en Limburg (-7,88%). De rode Oost-Vlaamse cijfers zijn te wijten aan de zware mei- en julimaand.
Binnen het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is er een stijging met 35,2 procent en met 5,8 procent binnen het Waalse Gewest. De horeca- en bouwsector zijn nog steeds koplopers bij het aantal faillissementen.
Meer nieuws over faillissementen uit de regio vindt u op onze overzichtspagina.