De Gentse hotelsector kan positief naar de toekomst kijken. Dat blijkt uit het Hotelrapport Vlaamse Kunststeden voor 2016 van de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen. Zij onderzoeken de cijfers in de vijf Vlaamse kunststeden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen. In 2016 waren er in Gent 36 vergunde hotels die samen 1.988 kamers aanboden. De kamerprijs ligt het hoogst en de kamers zijn het vaakst geboekt in de Arteveldestad.
De bezettingsgraad daalt ietwat in elke kunststad, maar blijft het hoogst in Gent met een gemiddelde van 76,48%. Ook inzake omzetcijfers blinken de Gentse hotels uit. De kameromzet volgens het aantal beschikbare kamers ligt voor alle kunststeden gemiddeld op 61,95 euro in 2016. De Gentse hotels halen hier een mooie 74,18 euro. De Gentse hotelsector is met 578 voltijds tewerkgestelde equivalenten (VTE) een belangrijke werkgever. Ten opzichte van de beschikbare kamers in de stad, scoort Gent ook hier het hoogst, met 0,36 VTE per kamer. Dit is ruim 20% hoger dan in de andere kunststeden.
Bij maar liefst 47,15% van de overnachtingen gaat het in Gent over individuele recreatieve toeristen. Dit zijn bezoekers die de stad met haar cultuuraanbod, winkels en restaurants willen komen ontdekken en daar de tijd voor nemen. Het groeps- en autocartoerisme daarentegen blijft beperkt en kent nog een dalende trend. “We willen de juiste toeristen op het juiste moment verwelkomen. Op die manier ondersteunen we onze toeristische professionals én dragen we zorg voor onze stad en haar inwoners”, zegt Annelies Storms, schepen van Toerisme in Gent.
Vandaag situeert de concentratie van hotels zich in het historische centrum en aan het station Gent-Sint-Pieters in Gent. Het nieuwe hotelaanbod zal voor een goede spreiding zorgen: met originele en thematische hotels in de binnenstad, maar ook met een mooie verhoging van het aantal kamers in de rand. “De keuze voor verstandige groei was duidelijk de juiste, zolang we blijven rekening houden met de leefbaarheid voor onze burgers en werknemers in de stad zijn er groeimogelijkheden.” De Gentse hotelsector lijkt klaar te zijn voor de belangrijke internationale projecten die op stapel staan, zoals het unieke Van Eyckjaar in 2020.