topsporthal_gent

Ondernemend Gent geeft ook als sportstad nieuw visitekaartje af

Een nieuwe generatie sport(technologie) ondernemers staken zopas aan de Gentse Watersportbaan de koppen bijeen. Het ging vooral om start-ups en scale-ups. Ze bundelen hun nieuw initiatief onder de noemer Sport-up. Bedoeling is indirect ook om Gent te promoten als sportstad par excellence.

Sport-up, de benaming zegt het al een beetje, wil de eerste Belgische community zijn van start-ups die actief zijn in de sportsector: startende ondernemers dus die toepassingen ontwikkelen om sporters beter te kunnen begeleiden, het aantal letsels te verminderen, talent vroeger te herkennen, de beleving als fan te vergroten, enzovoort. Het initiatief is gestart met een event waarbij zowat alle Belgische sport start-ups bij elkaar werden gebracht. “Daar was nood aan, want niemand wist goed welke sport start-ups in ons land precies actief zijn, laat staan dat zij elkaar goed kennen en opportuniteiten delen”, aldus Kristof De Mey, sporttechnoloog en initiatiefnemer bij Victoris, het consortium rond sportinnovatie van de Associatie Universiteit Gent (AUGent). De ambitie van Sport-up is duidelijk: een accelerator programma in de markt zetten die de start-ups ondersteunt op de diverse vlakken van het ondernemerschap, maar dan heel specifiek binnen de sport business.

Dergelijke initiatieven bestaan al in Nederland, Italië, Spanje, Amerika, Canada, Australië, enzovoort. België loopt dus nog wat achter op dit vlak, maar daar zou nu verandering in komen. Kristof De Mey: “Het is mijn job om meer van de academische expertise rond sport van de UGent te commercialiseren, en in de andere richting bedrijven, clubs, federaties én start-ups te helpen in hun ambitie om nieuwe producten en diensten te creëren en daarmee naar de markt toe te gaan. In dat kader zie ik steeds meer opstartende sportbedrijven die met sensoren, apps, software platformen of fysieke producten zoals interactieve kegels bezig zijn. In België ontbreekt echter de sector specifieke netwerking en ondersteuning, iets wat in het buitenland via allerlei communities, acceleratoren en incubatoren sterk wordt gefaciliteerd. Niet dat ik het heb voor het pamperen van ondernemers, maar als ik zie wat het potentieel is in de sector, konden wij niet achterblijven.”

Gent staat niet enkel bekend als stad van ondernemers. Het is natuurlijk ook een sportstad, zowel op competitief als recreatief niveau. De talrijke faciliteiten als de Topsporthal, het Wielercentrum Eddy Merckx, de Zesdaagse van Gent, de Watersportbaan en de Blaarmeersen, de vele zwembaden, de Ghelamco Arena, de aanwezigheid van het UZ Gent en de vele fitness centra en personal training studio´s zijn ideale plekken om nieuwe zaken uit te proberen of te implementeren. Uiteraard is er ook het Sport Science Laboratory van de UGent, dat recent nog officieel gerankt werd binnen de wereldtop. En niet te vergeten, zijn er de 72.000 studenten, waarvan er meer en meer proeven van het student-ondernemerschap. Eind maart wonnen studenten van de UGent en KU Leuven met hun sport app MOVE die mensen samen in plaats van alleen wil laten sporten.