Het Gentse RoomeR kreeg van de FOD economie een officiële erkenning voor zijn ambachtelijk werk. Een hele opsteker voor zaakvoerders Jeroen en Maarten Michels, die een Gents aperitief lanceerden op basis van vlierbloesem en geheime kruiden die geuren naar lente en levenslust. Volledig natuurlijk, artisanaal, eigenzinnig en met een knipoogje naar grootmoeders tijd. Het verfrissende drankje met de bloemetjes is het resultaat van meer dan vijftien jaar experimenteren van twee broers uit het Gentse en is gebaseerd op een oeroud familierecept. “We haalden onze inspiratie uit oude kruidenboeken en wijsheden van ons mémé”, heet het bij de bedrijfsleiding. Het drankje RoomeR is enig in zijn soort en is noch wijn, noch jenever of likeur.
RoomeR bvba wil als organisatie binnen een stedelijke context op een artisanale en menselijke schaal een kwalitatief hoogstaand drankje produceren. “Als kleine speler op een globaal georganiseerde drankenmarkt, liggen onze kansen ons inziens net in een duidelijke profilering als het gaat om zorg voor mens, milieu en meesterschap”, aldus de bedrijfsleiding. “We willen bewust een tegengewicht bieden aan de algemene vervlakking in het drankenlandschap. Door het harde spel van de groten is de laatste decennia een enorme diversiteit aan dranken en smaken verloren gegaan. Van het negatieve synthetische aspect dat bij veel andere aperitiefdranken terug te vinden is, is bij RoomeR helemaal geen sprake. De natuurlijke teelt van onze basisgrondstoffen en de artisanale productiewijze verlenen RoomeR zijn eerlijke en gezonde karakter. Regionaal zonder pet, natuurlijk zonder wollen sokken, chique zonder pretentie. We zijn klein en daarin zijn we groot. We hebben als een wijnboer voeling met de aarde, we houden van ons product, we kennen onze schenkers en drinkers, we hebben een oprecht verhaal en een lekker, schaars product. Daarover waken we dagelijks. Dit alles in evenwicht tussen natuur en mens.”
Van het Gentse vlierbloesemaperitief werden er in 2016 meer dan 100.000 flessen verkocht. “Ongeveer iedere zeven weken bottelen we met een groep van 15 personen. Er worden dan gedurende een ganse week handmatig 14.000 flessen gebotteld in samenwerking met het Gentse maatwerkbedrijf Ryhove.” De broers Jeroen en Maarten Michels begonnen er aan in 2004.