353

Vleeswaren De Nil: smaakmaker tijdens Week van de Smaak

353De Week van de Smaak is een tiendaags publieksevenement rond smaak en eetcultuur en vindt plaats over heel Vlaanderen en Brussel. De tiende editie ervan loopt dit jaar van 10 tot 20 november en staat in het teken van “de smaak van toen”.

Daarbij omvat “toen” een heel scala aan mogelijkheden: van herinneringen aan grootmoeders keuken tot je lievelingskost als kind, van historische maaltijden tot eten uit literaire klassiekers, van bijzondere ingrediënten uit de mythologie tot iconische gerechten. Diverse lokale besturen, sociaal-culturele verenigingen, buurtcomités, bibliotheken, scholen, en restaurants organiseren tijdens de Week van de Smaak activiteiten die te maken hebben met het thema.

Een bedrijf dat als geen ander aansluit bij het thema van De Week van de Smaak is De Nil Vleeswaren uit Hamme. Het bedrijf is eigenlijk een monument als het gaat over paardenvlees. Het legt zich al vier generaties lang vakkundig toe op het ambachtelijke bereiden van vers en gerookt paardenvlees en boulogne of paardensalami, maar leefde eigenlijk grotendeels in de schaduw tot de huidige zaakvoerster Marie-Anne De Nil (foto) vorig jaar inzag dat een deelname aan het bekende programma The Sky is the Limit voor flink wat extra publiciteit zou kunnen zorgen. Tussen de patsers die zich in het programma toonden, viel ze op door haar nuchtere zakelijkheid die haar bedrijf ook vandaag nog een windeieren legt, naar eigen zeggen omdat kwaliteit altijd voorop staat.

“Nog steeds leggen wij manueel de varkensdarm rond de salami en knopen we handmatig de touwtjes”, zegt Marie-Anne De Nil. “Dat is uniek. Vandaag worden droge worsten immers in hoog machinaal tempo afgevuld in voorgevormde kunstdarmen. Maar voor ons is het nog altijd zoals toen. Onze boulogne krijgt zijn unieke smaak pas na lang rijpen en drogen. Ook gerookt paardenvlees produceren wij nog altijd ambachtelijk volgens het recept van zeventig jaar geleden: het wordt nog altijd op ambachtelijke wijze enkele weken gepekeld. Dan volgt een wekenlang rijpingsproces waarbij de kenmerkende geur en smaak ontstaat. Vervolgens wordt het vlees een nacht lang op lage temperatuur gerookt met beukenhout. Zo krijgt het gerookte paardenvlees zijn fijne structuur en een mooie donkerrode kleur. Daarmee bewijzen wij dat de kwaliteit en de smaak van “toen” ook vandaag moeiteloos overeind blijven.”