wvv-countryside-153

Winter is topperiode voor Oost-Vlaamse azaleatelers

wvv-countryside-153De Gentse azalea is sins 2010 erkend als  Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en was zo het eerste sierteeltproduct in de Europese Unie dat  dit kwaliteitslabel kreeg.  “Op die manier erkende de Europese Commissie dat Vlaanderen een vooraanstaande regio is op het gebied van sierteelt en dat onze sierteeltproducten voldoen aan hoge kwaliteitseisen”, aldus Kurt Van Eetvelde van bloemisterij Van Eetvelde uit Wachtebeke.

De Vereniging van Vlaamse Azaleatelers (VVA) wijst erop dat de Gentse azalea, die bekend is in de hele wereld, flink wat kleur kan brengen in de donkere winterdagen en een aanwinst is voor elk interieur.  De kamerplant bloeit zes weken en kan een flinke bijdrage leveren tot sfeer en gezelligheid.

Onze Vlaamse azaleakwekers hebben door selectie een rijke waaier aan kleuren en bloemen beschikbaar. Er zijn maar liefst 150 verschillende variëteiten te verkrijgen.
Naast rood, roze en wit zijn er ook tweekleurige variëteiten waaronder bloemen met een anders kleurig randje. Ook het aantal bloemblaadjes varieert, wat de keuze laat tussen minder of meer bloemenrijkdom.

De azaleateelt blijft ook economisch vrij belangrijk voor de provincie Oost-Vlaanderen, die volgens de jongste sociaal-economische situatieschets van de provincie goed is voor 43 procent van de totale sierteeltproductie van ons land. Zo goed als alle azalea’s en bloembollen en -knollen worden hier geteeld. In de Oost-Vlaamse sierteelt zijn 436 bedrijven actief die werk leveren aan ruim 3.000 personen, goed voor 40 procent van de Vlaamse tewerkstelling in de sierteelt. De Oost-Vlaamse productiewaarde wordt op 205 miljoen euro geraamd, op een totaal van 502 miljoen euro voor de sierteelt in Vlaanderen.