Cash geld in de kassa van je zaak is gevaarlijk: het trekt inbrekers aan, iemand moet ermee over straat naar de bank en bovendien maak je gemakkelijk rekenfouten bij de afhandeling van betalingen. Daarom heeft groothandelaar Sax-Sanitair uit Melle ervoor gekozen om cash geld te bannen uit zijn 15 vestigingen en om hypermoderne betaalterminals te installeren. Een schoolvoorbeeld van slim inzetten op betaaltechnologie, vindt betaalspecialist Keyware uit Zaventem. Daarom is Sax-Sanitair door Keyware gehuldigd als klant van de maand.
Sax-Sanitair schrijft al jaren aan een echt succesverhaal. De voorbije jaren groeide het bedrijf telkens met 10 à 15 procent en werd het meermaals genoemd als een van de laureaten van de Trends Gazellen Oost-Vlaanderen. Ook dit jaar zal het bedrijf uit Melle blijven groeien.
Innovatie ligt aan de basis van het succes van Sax-Sanitair, dat zich al enkele jaren specialiseert in hernieuwbare energie en energie-efficiënt bouwen. Ook de veiligheid van het personeel ligt het bedrijf erg na aan het hart. Zo heeft het drie jaar geleden bijvoorbeeld al een defibrillator geplaatst in elke vestiging en kregen medewerkers een opleiding reanimatie om collega’s in nood te kunnen helpen.
Het afschaffen van cash in de winkel, toont nu opnieuw aan hoe innovatie en veiligheid hand in hand kunnen gaan. “Sax-Sanitair maakt deel uit van de Ierse bouwgroep CRH, die sowieso veel aandacht besteedt aan veiligheid”, zegt zaakvoerder Jan Masselis (rechts op de foto naast Joris Maes van Keyware). “Zonder cash in je zaak daalt de kans op inbraken. En als er toch wordt ingebroken, ben je minder geld kwijt. Er zijn minder rekenfouten en je moet niet met al dat geld over straat naar de bank lopen. Het is dus een pak veiliger en transparanter. Ook onze chauffeurs geven we daarom mobiele bankterminals mee in de bestelwagen, zodat ze ter plaatse via kaart kunnen afrekenen.”
Keyware zet Sax-Sanitair in de bloemen als Premium Customer van de maand voor zijn vernieuwende aanpak en de investering in betrouwbaar en vlot betaalverkeer. “Betaaloplossingen zijn een hele uitdaging, want veel Belgen houden ondanks alle nadelen nog altijd vast aan hun cash geld. Het is nochtans minder veilig, niet handig en niet transparant. Bijna de helft van alle contante betalingen gebeuren bij ons nog in cash, terwijl dat in Scandinavië bijvoorbeeld bij minder dan 10 procent van de betalingen zo is. Sax-Sanitair geeft het goede voorbeeld en bewijst dat je heel klantgericht kan zijn en tegelijk cash kan bannen”, zegt Stéphane Vandervelde, CEO van Keyware.