Wordt Brexit zware klap voor Oost-Vlaamse sierteelt?

naamloosDe Vlaamse sierteelt die zeer nadrukkelijk in Oost-Vlaanderen is verankerd, onder meer in de gemeentes Lochristi en Beervelde, zorgde in 2015 voor een omzet van 550 miljoen euro en vertegenwoordigt  hiermee 10% van de totale omzet van land- en tuinbouw. De sector, die in Vlaanderen werk geeft aan meer dan 11.000 mensen heeft een positieve handelsbalans waarbij onze buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onze belangrijkste afzetmarkten zijn.

De sector was één van de eerste om te reageren op de uitslag van het Brexit-referendum, want als de waarde van de pond daalt ten opzichte van de euro, worden met name ook Oost-Vlaamse bloemen en planten duurder in Groot-Brittannië, wat op zijn beurt weer slecht nieuws is voor de afzet van de producten. Groot-Brittannië is al jaren een grote en stabiele afzetmarkt voor snijbloemen, bloembollen, vaste planten en boomkwekerijproducten. De exportpositie van de sierteeltsector komt dus in het gedrang.

“Het belang van de Britse afzetmarkt is de laatste jaren geleidelijk aan gegroeid door de gunstige koers van het Britse pond en door het feit dat andere markten als Zuid-Europa, Rusland en Oekraïne onder druk staan”, laat Griet Lemaire, directeur van het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (VILT) optekenen. . “Vooral knolbegonia’s, kamer- en perkplanten en producten uit de boomkwekerij gaan naar het Verenigd Koninkrijk. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigde in 2015 een exportwaarde van 58 miljoen euro, wat zo’n 11 procent van de totale exportwaarde van de sector is. Het Verenigd Koninkrijk is de derde belangrijkste exportbestemming voor onze Belgische siertelers.”

Volgens een aantal financiële specialisten, zijn er vooral veel emotionele reacties geweest na de bekendmaking van de uitslag van het referendum en is er, zoals ook politici benadrukten, geen reden tot paniek.

“Op korte termijn zal de impact op de financiële markten en op de economie in eerste instantie afhangen van de vraag hoe vijandig of vriendelijk de exit van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wordt georganiseerd op het vlak van de handelsonderhandelingen”, zegt Hans Bevers van Bank Degroof Petercam. “De politieke commentaren in het Verenigd Koninkrijk en in de Europese Unie zullen daar een licht op moeten werpen. Maar er bestaat een aanzienlijk risico dat niet dadelijk duidelijk is welk pad zal worden gevolgd. Hoewel beide partijen zouden profiteren van constructieve samenwerking, is het niet uitgesloten dat de onderhandelingen stroef verlopen, omdat de partijen met de hakken in het zand gaan staan.”