Op 30 april vond in pretpark Walibi de feestelijke prijsuitreiking ‘Vlajo Awards’ plaats van de ondernemingszinwedstrijden: Vlajo Mini-onderneming, Vlajo Small Business Project en Start Academy. Zowat 3.000 jonge ondernemerstalenten zagen hoe Vlaams minister Philippe Muyters de winnaars bekend maakte.
Voor het secundair onderwijs was dat het bedrijf Mr & Mrs Tiebow van Spes Nostra Kuurne en yUVi werd, zoals we hier eerder al schreven de winnaar van de businesplanwedstrijd Start Academt. Ook het Oost-Vlaamse ondernemerstalent viel echter weer in de prijzen want AMFI van UGent werd bekroond als beste Vlajo Small Business Project 2016. Alle winnaars ontvangen een mooie geldprijs en stoten door naar de Europese finale.
AMFI werd opgericht door Dries De Kersgieter, Charles Degeyter en Thomas Gruwez, drie studenten Industriële Wetenschappen aan de UGent en maakt een intelligent strategisch gezelschapsspel waarbij men geen kleine gebaren of bewegingen hoeft te doen, zodat ook mensen met een beperking mee kunnen spelen. “We passen bestaande gezelschapsspelen niet aan, maar keren terug naar de beginfase door simpele bordspellen te ontwerpen zodat mensen met fysieke of geestelijke beperkingen ook in staat zijn ze te spelen. Vele coole en innovatieve bordspellen bevatten tegenwoordig veel kaarten, pionnen en dobbelstenen. Wij focussen op ruwe in plaats van fijne motorische bewegingen. De spelers worden op deze manier niet gestigmatiseerd”, aldus Thomas Gruwez.
“We hebben de ondernemersmicrobe te pakken en willen met ons werkbaar prototype zo vlug mogelijk de markt veroveren. Dit SBP-project van Vlajo was zonder twijfel het leerrijkste programma waaraan we ooit hebben deelgenomen. De volgende stap is de Europese finale in Boekarest begin juli, daar willen we absoluut ons beste beentje voorzetten.”
De goesting om te ondernemen is duidelijk aanwezig bij onze Vlaamse jeugd. Op onze schoolbanken zitten veel jongeren met straffe ideeën. Meer nog, ze staan ook positief ten opzichte van ondernemen. Na maanden van voorbereiding en ontwikkeling van hun eigen talenten, manifesteert de leercurve van deze jongeren zich in ondernemend gedrag. Meer dan 1.700 jongerenteams stonden huidig school-en academiejaar aan de start van een ondernemend Vlajo-leertraject met trainingsdagen, kick-off events, verkoopdagen, innovatiekampen en coaching. Zo zagen ze hun idee geleidelijk aan groeien tot een volwaardig studentenbedrijf.
Philippe Muyters benadrukte het belang van ondernemerszin om onder meer initiatief te leren nemen en te leren doorzetten, falen en opnieuw beginnen. Hij onderstreepte ook dat de overheid inspanningen blijft leveren om ondernemerschap nog meer te integreren in het onderwijs.
Op 30 april ontvingen ook 14 scholen het Vlajo Ambassadeurslabel uit handen van minister Muyters. Dit zijn aqariumscholen die ondernemerschapsonderwijs structureel mee in hun visie en beleid hebben opgenomen en Vlajo ondernemingszinprogramma’s breed en juist inzetten.
Vlajo-directeur Peter Coenen wijs erop dat ondernemerschap echt in de lift zit bij jongeren. “In 2015 is een nieuw record van het aantal startups gebroken. Maar het blijft belangrijk om ook begeleidende leerkrachten en docenten te ondersteunen. Volgens ons moet ondernemingszin dringend in de eindtermen worden opgenomen.”
Meer informatie over AMFI op http://fairplaygames.yolasite.com/