Moebius Design levert straf staaltje innovatie

00000000000000000000000moebiusdesigngKunststoffabrikant Bekina Indurub uit Kluisbergen wilde voor zijn lattenbodems een eigen gepatenteerd veersysteem. Op korte termijn bovendien, want het bedrijf wilde de nieuwigheid vijf maanden later presenteren op een beurs. Ontwerpbureau Moebius Design uit Gentbrugge slaagde er niet alleen in tijdig een nieuwe verstelbare springveer te ontwikkelen, het product werkt ook effectiever dan bestaande systemen.

De bedveren die Bekina Indurub voor lattenbodems produceerde waren tot voor kort niet verstelbaar in intensiteit. Nochtans waren bij concurrenten een aantal gepatenteerde systemen op de markt waarbij de consument kon instellen of hij hard, zacht of medium wilde liggen. Om dat gat in zijn gamma aan te vullen vroeg het bedrijf aan Moebius Design om een gelijkaardig systeem te ontwikkelen exclusief voor Bekina Indurub.

“We hebben daarvoor eerst het productgamma van Bekina Indurub geanalyseerd”, zegt managing director Bart Haesendonck van Moebius Design. “Ook hebben we de producten van de concurrentie bekeken. We wilden kijken of we iets zouden vinden waar zij nog niet aan gedacht hadden en waarin wij ons konden onderscheiden.”

Daarna volgde een brainstormsessie waaruit een aantal valabele ideeën werden gefilterd. Daarmee ging product designer Benjamin Suykens van Moebius Design aan de slag om computermodellen en een krachtberekening te maken. Voor dat laatste werkte hij met prototypes die hij aanvankelijk in 3D pintte, maar omdat die technologie nog tekort schiet, was het nodig bij alle producten van Bekina en de concurrenten de krachten te meten en te kijken hoeveel kracht in de drie standen nodig is om een veer volledig in te drukken.

Uiteindelijk maakte Moebius Design  in de veren die Bekina Indurub al gebruikte openingen en in hetzelfde materiaal als dat van de veren werd een vorm uitgesneden die op de veer werd gemonteerd. Daarmee kan de gebruiker de hardheid van de ondergrond instellen naar drie verschillende standen: hard, medium en zacht. “In theorie denk je soms dat bepaalde concepten werken. In de praktijk is dat soms anders”, zegt Haesendonck. “Dan moet je je plannen bijsturen.”

Van de vorm zijn meerdere varianten gemaakt die verschillen in dikte, model en materiaal om te zien wat het meest ideaal was om mee te werken. Na praktijktesten waarbij alle gegevens met de computer werden geanalyseerd werkte Benjamin Suykens met zijn team  eerst het theoretische model uit om dan ook snel met het technische product te komen.

“Wij  testen door en door tot we honderd procent garantie hebben dat het product in orde is”, zegt Bart Haesendonck. “We willen niet meemaken dat het teruggeroepen wordt. Het moet meteen goed zijn.”

Restte nog het design. “Omdat achter elke vormgeving een verhaal moet steken hebben we gezocht naar links met dieren”, legt Haesendonck uit. “We hebben vier varianten die allemaal hetzelfde doen. Het verschil is eigenlijk puur styling.”

Het hele verhaal van vraag, idee concept, design en product heeft vijf maanden in beslag genomen. Daarmee had Bekina Indurub een innovatief product met een patent dat ze op de beurs kon voorstellen. Een product dat bovendien een optimaal verschil geeft tussen hard, medium en zacht en dat beter is dan de systemen die al op de markt waren.