De Gentse onderwijsinstellingen doen al langer dan vandaag forse inspanningen om het ondernemerschap te bevorderen en dat vertaalt zich op 29 januari in een primeur: de uitreiking van de eerste attesten voor bedrijfsbeheer aan studenten.
Studenten aan de Arteveldehogeschool, UGent en HoGent moeten niet meer wachten tot ze hun bachelordiploma behaald hebben om hun eigen bedrijf op te starten. Nog tijdens hun opleiding kunnen ze de basiskennis verwerven om met kennis van zaken een onderneming op te starten.
Op vrijdag 29 januari, slechts enkele maanden nadat Vlaams minister van Economie Philippe Muyters de nieuwe regeling voor de erkenning van getuigschriften bedrijfsbeheer heeft voorgesteld, reikt hij al de eerste attesten bedrijfsbeheer uit aan de Gentse student-ondernemers van de Arteveldehogeschool, UGent en HoGent.
De voordelen voor de studenten om het attest bedrijfsbeheer nog tijdens hun opleiding te behalen, zijn groot. Ze kunnen niet alleen sneller starten met hun onderneming, maar ook tijdens de cruciale opstartfase nog gebruikmaken van begeleiding door hun hogeschool of universiteit. Hierdoor stijgt hun kans op succes aanzienlijk. Studenten uit alle opleidingen kunnen het door de Vlaamse overheid erkende attest behalen. Zodat ook toekomstige taalkundigen, leraars of verpleegkundigen op één semester de financiële, commerciële en juridische basiskennis kunnen verwerven om een eigen bedrijf te starten en de haalbaarheid van hun project te toetsen.
De Gentse onderwijsinstellingen bouwden een unieke samenwerking uit met Stad Gent, Unizo en iMinds via Student Ghentrepreneur. Studenten, docenten en het werkveld worden via Student Ghentrepreneur samengebracht om kennis en ideeën uit te wisselen over ondernemerschap, creativiteit en passie. Dankzij het bundelen van deze krachten, slaagden de Gentse onderwijsinstellingen erin om als eersten dit attest uit te reiken aan hun studenten.
De gezamenlijke inspanningen om het ondernemerschap te promoten hebben in de Oost-Vlaamse hoofdstad een bijzonder levendige startupscène doen ontstaan met stal van startups die ook “upscaling” onder de knie hebben. Enkele van de speerpunten die ook voor andere jonge ondernemers inspirerend werken, zijn StoryMe, Bubblepost, Showpad, Combell, Larian, In The Pocket, Zentrick en Teamleader. Het deed schepen van economie en ondernemen Mathias De Clercq (foto) eerder deze week dan ook erg verheugd de vaststelling maken dat Gent een stad van starters is geworden.
Door ondernemers in spe al voor hun afstuderen de kans te bieden om een attest bedrijfsbeheer te behalen dragen de onderwijsinstellingen alleszins een steentje bij om de ondernemerscultuur te bestendigen. De Oost-Vlaamse economie kan er alleen maar wel bij varen.