In een goed jaar tijd is de Gentse startup Aerey, geleid door de jonge ondernemers Jan-Willem Callebaut (foto), Evelien De Bruyne en Magali Renard, erin geslaagd om “zich stevig vast te klikken in het Gentse ecosysteem van gevestigde ondernemingen en startups”, zoals Jan-Willem Callebaut het uitdrukte op een druk bijgewoond event op 20 januari, waarbij de organisatie haar nieuwe initiatieven toelichtte.
Aerey ondersteunt als netwerkorganisatie startups door ze met de juiste instanties en mensen in contact te brengen voor onder meer coaching, begeleiding bij het businessplan en financiering. Het grenzeloze enthousiasme voor het ondernemerschap van de oprichters heeft ervoor gezorgd dat ook diverse gevestigde ondernemers al sterk geloven in de diensten die Aerey aanbiedt.
Aerey wil dit jaar het Gentse succesverhaal overdoen in de andere grote Vlaamse steden, maar stampt tegelijk een nieuwe incubator uit de grond op de benedenverdieping van de Belfius-zetel aan de Kortrijksesteenweg, waar in juni de eerste vijf startups van start zouden moeten gaan.
“We willen samen met een twintigtal mentoren startups de kans geven om opgenomen te worden in ons incubatorproject en intensieve coaching te krijgen. Deze ondernemers, zullen bij de selectie, die we in principe twee keer per jaar willen organiseren, de belangrijkste input geven” geeft Evelien De Bruyne aan.
Bekende namen bij de mentoren zijn onder meer Bart De Waele (Wijs), Edwig Tanghe (Conessence), Harry Demey (LDV United) en Michiel Vanderheyden (Goosebumps Events). Zij krijgen bij Aerey ook voorkeurrecht om eventueel te investeren in de startups. Aerey heeft inmiddels met Belfius, Securex en DLA Piper drie bedrijven gevonden die het initiatief financieel steunen en die ook diensten zullen aanbieden aan de Aerey community. “Maar we zijn nog op zoek naar twee bijkomende partners”, verduidelijkt Jan-Willem Callebaut.
Aerey zelf wil ondertussen blijven inzetten op gratis events om de community te versterken. “Onze boterham moeten we verdienen door in ruil voor een jaarlijkse fee investeerders de kans te bieden in te stappen in startups met een groot potentieel en hen er tegelijk van te kunnen verzekeren dat ze als geldschieter hun risico’s beperken.”