Flanders Make helpt Vlaamse bedrijven technologische doorbraken realiseren

Dirk%20Torfs_2_2Flanders Make ondersteunt Vlaamse bedrijven om belangrijke innovatieprojecten te realiseren voor de voertuigen, machines en fabrieken van de toekomst. Het onderzoekscentrum mobiliseerde ongeveer vijftig miljoen euro aan nieuwe middelen bij de Vlaamse overheid en 34 bedrijven voor de realisatie van 21 nieuwe meerjarige projecten.

De maakindustrie – dat zijn 5.700 hoogtechnologische bedrijven met samen 200.000 medewerkers – is de motor van onze Vlaamse economie. Deze bedrijven staan voor de uitdaging om in Vlaanderen producten te blijven ontwikkelen en produceren. Flanders Make ondersteunt hen om te innoveren.

“Onze missie is om bij te dragen aan de transformatie van de voor Vlaanderen belangrijke maakindustrie”, zegt Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de raad van bestuur. “In 2015 heeft Flanders Make al concreet bijgedragen aan doorbraken in product- en procesvernieuwing bij een tiental kernleden van het nieuwe onderzoekscentrum. De volgende jaren investeren overheid en een dertigtal bedrijven samen ongeveer vijftig miljoen euro in 21 nieuwe open innovatietrajecten. Hiermee maken we onze ambitie waar om het concurrentievermogen van de in Vlaanderen gevestigde maakindustrie structureel te versterken.”

“We werken op dit moment aan nieuwe projecten met zeventien KMO’s en zeventien grote bedrijven in heel Vlaanderen”, zegt CEO Dirk Torfs (foto). “We ontwikkelen bijvoorbeeld technologie voor de realisatie van zelfrijdende voertuigen, zoals bussen voor het openbaar vervoer. Daarnaast focussen we ook op slimme, energie-efficiënte machines en op 3D-printing in een flexibele productieomgeving waarin massaproductie en maatwerk samengaan.”

Flanders Make heeft vestigingen in Lommel en Leuven en bij de 5 Vlaamse universiteiten: KULeuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel.

(Guy Delforge)