Er mag dan wel een lach hebben weerklonken toen op vraag van de politie op de social media niet langer berichten werden gedeeld over de invallen en huiszoekingen in Brussel, maar wel massaal foto’s van katten opdoken, feit is dat de grote terreurdreiging in Brussel en in het hele land, voor grote angst zorgt. Stilaan wordt de aandacht van die angst ook verlegd naar de economische gevolgen van de onwezenlijke situatie waarin ons land zich bevindt.
Voor de horeca en de retail, twee sectoren die het op zich al niet gemakkelijk hebben, is de hele situatie alvast allesbehalve een bijkomstigheid. Ze kan immers voor een omzetdaling zorgen die ervoor zorgt dat de nu al krappe marges niet meer volstaan om de wel doorlopende kosten te dekken.
Ook in andere sectoren kan de terreurdreiging zware gevolgen hebben. Sterker nog, Siemens-topman Joe Kaeser waarschuwde in de Financial Times al dat we stilaan leven in een situatie van geopolitieke ontreddering die de investeringen zal terugschroeven en die wereldwijd voor een terugval van de economische activiteit zal zorgen. Bovendien verhogen de gebeurtenissen drastisch de uitgaven van de staat – die al wanhopig naar geld aan het zoeken was om gaten in de begroting te dichten – voor defensie en veiligheid. Dat Frankrijk zich bijvboorbeeld niet aan het stabiliteitspact zal kunnen houden, zal de algemene economie ook geen deugd doen.
Dat alles betekent dat de situatie voor de kleine en middelgrote ondernemingen er niet gemakkelijker op wordt. Vorige week gingen in Oost-Vlaanderen opnieuw een groot aantal bedrijven failliet, waaronder bouwbedrijven uit Destelbergen en uit Denderleeuw, een groothandel uit Nazareth en een bedrijfsadviseur uit Kluisbergen.
De volledige lijst vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.