Vier scripties studenten uit Gent maken kans op Vlaamse scriptieprijs

00000000000000scriptieprijsDe longlist van de Vlaamse Scriptieprijs is vrijgegeven door organisator Scriptie vzw. De jury selecteerde tien scripties uit een totaal van 641 inzendingen. Op de longlist prijken dit jaar opvallend veel bètawetenschappers.

Jaarlijks dingen honderden laatstejaarsstudenten naar de Vlaamse Scriptieprijs, de wedstrijd voor de beste bachelor- en masterproeven in Vlaanderen. Bij deze veertiende editie wachtte de jury, bestaande uit journalisten, uitgevers en academici de loodzware taak om tien werken uit een record van 641 inzendingen te selecteren.

De tien juryleden screenden de inzendingen op nieuwswaarde, journalistieke potentieel en wetenschappelijke kwaliteit. De jury koos onder meer voor een werk over burgerjournalistiek in Palestina, een onderzoek naar het nijpende geneesmiddelentekort in de openbare apotheken en een studie naar het opsporen van diabetes via vingernagelpoeder. De KU Leuven en de UGent zijn elk goed voor drie genomineerden, de Universiteit Antwerpen telt twee kanshebbers en ook de VUB en Hogeschool Gent tellen beide één kanshebber.

Op vrijdag 4 december wordt, na een tweede jurering, de shortlist en de samenstelling van de jury vrijgegeven. Wie met de hoofdprijs van 2.500 euro aan de haal gaat, wordt bekendgemaakt op de prijsuitreiking op 17 december in Amuz in Antwerpen.

De Oost-Vlaamse scripties op de longlist handelen over het gebruik van piepschuim in het bouwen van muziekinstrumenten (Tim Duerinck), het scannen van de ondergrond in de Westhoek naar munitie (Marthe Smetryns), het gebruik van online media in Palestina ai in de strijd tegen de Israëlische   HoGent • Duizend bommen en granaten. UGent scant ondergrond Westhoek op zoek naar munitie en loopgraven (Margot Cassiers)  en het gebruik van vingernagels voor de diagnose en controle van diabetes (Thijs Van de Vyver).

Voor ondernemers kan het volgen van de kandidaten of de winnaars van de Vlaamse Scriptieprijs een belangrijk kanaal om talent op te sporen en om ontwikkelingen in de academische wereld te volgen die voor hun sector interessant zijn.