Bill Hench is als beheerder van het Royce & Associate fonds van fondsenbeheerder Legg Mason uitgegroeid tot een wereldwijd erkende specialist in de zogenaamde “small caps”, kleine aandelen met veel groeipotentieel. Bij zijn bezoek aan Brussel legde hij stipte hij aan dat ondernemers en beleggers uit small caps aardige rendementen kunnen halen en gaf hij ook enkele tips over kleine aandelen met een mooi groeipotentieel.
Royce & Associates beschikt over een team met 32 professionals die met beleggingen in small caps een aardige track record kunnen voorleggen en momenteel 27 miljard dollar onder beheer hebben. “Onze basisfilosofie is dat we proberen in te spelen op de cycli die elk bedrijf doormaakt”, zegt Bill Hench. “Op die manier is het mogelijk om mee te surfen op de golven van turnarounds.” Zijn fonds heeft 250 tot 300 aandelen om op die manier de risico’s te beperken. Die aandelen vertegenwoordigen dan ook maximaal 1% van het totale gewicht van de portefeuille De aandelen die momenteel het grootste gewicht in de portefeuille vertegenwoordigen zijn kabel- en satellietbedrijf Earth Link Holdings, milieuconsultingbedrijf TRC Companies en automatiseringsbedrijf Brooks Automation.” .
“In onze portefeuille zitten zowat 15% startups”, zegt Hench, die erop wijst dat de aandacht die tegenwoordig naar de “unicorns” gaat – startups die snel meer dan één miljard dollar waard zijn – niet onterecht is. “ Startups hebben geen logge structuren”, zegt hij. “Ze kunnen dankzij de technologie gebruikmaken van allerlei technologie die in de cloud aanwezig is, zoals allerlei SaaS-diensten (software as a service) en ze kunnen onder meer dankzij Amazon gemakkelijk wereldwijd verkopen. Ze zijn dus veel flexibeler dan grote organisaties om op de snelle veranderingen in deze tijden in te spelen. Ik geloof dus zeker in het potentieel van heel wat startups. Anderzijds is het ook niet zo dat het volstaat om een startup te zijn waaraan de media veel aandacht besteden om goede resultaten te bereiken.” De woorden van Hench worden gestaafd door het verhaal van Evernote, een startup die het mogelijk maakt om nota’s te maken en te bundelen, en die snel heel veel geld bleek waard te zijn, maar die nu behoorlijk aan het sputteren is.
Bill Hench geeft daarmee aan dat hij duidelijk niet de man is om mee te gaan met de waan van de dag. “Om een mooi rendement te halen, moet je tegen de stroom in durven roeien”, zegt hij. “Dat betekent dat je risico’s moet durven nemen als anderen daar afkerig tegenover staan en dat je een bescherming tegen risico’s moet inbouwen als anderen doen alsof de bomen tot in de hemel zullen groeien. Small caps worden vaak geassocieerd met meer risico’s, maar die proberen we op verschillende manier te beperken. Het portefeuillerisico beperken we, zoals gezegd, door een zeer ruime diversificatie, met beleggingen in 250 tot 300 aandelen. Vandaar dat we ook niet voluit gaan voor startups, hoewel iedereen daar momenteel wild van is. Het waarderingsrisico beperken we door volop te gaan voor aandelen die volgens ons ondergewaardeerd zijn en het businessrisico gaan we tegen door permanent de ondernemingen op te volgen en te kijken of ze in staat blijven om voor mooie returns te zorgen.”
Door die risicobeperking, door zorgvuldig kijken naar de levenscyclus van ondernemingen om op het juiste moment in te stappen en door het feit dat small caps weinig afhankelijk zijn van de ontwikkelingen op de buitenlandse markten, maakt Bill Hench zich sterk dat zijn fonds ook de komende jaren voor mooie returns kan zorgen. De Europese perceptie dat de Amerikaanse economie niet echt van de grond komt, klopt volgens hem immers niet helemaal. “Alleen al door de lagere olieprijs komt er een gigantische koopkracht vrij die de Amerikaanse economie enorm ondersteunt”, zegt hij. “We gebruiken in de Verenigde Staten 20 miljoen vaten olie per dag. Als zo’n vat 60 dollar kost in plaats van 120 zoals het geval is geweest, dan spreek je toch over gigantische bedragen die vrijkomen, zeker in een land waar een heel groot deel van de bevolking minder dan 50.000 dollar per jaar verdient. Het is mijn ervaring dat er altijd een groot verschil is tussen perceptie en feiten. En wat mij betreft zijn de feiten overduidelijk: de Amerikaanse economie zit hlemaal terug op het groeispoor want er worden dit jaar naar verwachting 17 miljoen wagens verkocht, en ongeveer een miljoen nieuwe huizen gebouwd, terwijl ook de bouw van kantoren en de infrastructuurwerken op recordhoogte zitten. Dat zorgt ook voor vertrouwen en doet ook de vraag naar aandelen stijgen.”
Bij de vraag naar welke small caps zijn voorkeur momenteel uitgaat noemt Bill Hench in eerste instantie halfgeleiderbedrijven als Xicor en Exor, maar verrassend ook de restaurantketen Ruby Tuesday. “Die heeft heel grote investeringen gedaan in vernieuwingen tijdens de crisis en zag daardoor de koers van het aandeel fors dalen, maar nu de economie weer aantrekt kan de keten daar zeker mooie vruchten van plukken.” Ook het schoenenmerk Skechers, dat wereldwijd meer dan 1.000 winkels heeft, en volgens Hench kan terugkijken op een geslaagde turnaround is één van de favorieten van de beleggingsspecialist. “Ook Europese ondernemers en CFO’s die de kassa willen spijzen met de opbrengst van beleggingen doen er goed aan de kleine Amerikaanse aandelen in het oog te houden. Over de jongste drie jaar hebben wij met ons fonds toch een rendement gehaald van 7,3%”’, besluit Hench.