De Belgische brouwers maken er al jaren een gewoonte van om in de aanloop naar de eindejaarsdagen lekkere winterbieren op de markt te brengen. Het is als het ware de productversie van alles wat “pop up” is, al waren die tijdelijke bieren er eigenlijk eerder dan de vele pop-uprestaurants en pop-upwinkels die we tegenwoordig zien. Dergelijke winterbieren worden worden in beperkte oplage gebrouwen en versterken dus gedurende een drietal maanden het al ruime aanbod van speciaalbieren op de markt. Ook brouwerij Roman uit Oudenaarde heeft al enkele jaren de traditie om de bierliefhebbers te vergasten op een eindejaarsbiertje in beperkte oplage. “Dit keer hebben onze brouwers zich laten inspireren door de gezelligheid en warmte van een houtvuur”, legt Thomas Lauwaert uit. “Ze hebben voor het bier Adriaen Brouwer Winter Wood 2016 gebruik gemaakt van eikenhout van whiskyvaten om het bier een subtiele houttoets mee te geven. Het resultaat is een uitgebalanceerd donkerbruin vier van hoge gisting waarbij smaken van caramel en droog fruit perfect in harmonie zijn met de zachte, fluwelige afdronk wan het whiskyhout.” Typisch voor andere winterbieren is vaak dat ze ook een een kruidnagel- of kaneelsmaakje hebben, de typische kruiden van het kerstseizoen.
Oost-Vlaanderen