Op 8 oktober 2015 verzamelt innovatief Vlaanderen in de Eskimofabriek in Gent voor de Innovatiebeurs, een organisatie van de Innovatiecentra. 500 kmo-ondernemers ontmoeten er ruim 75 organisaties die bedrijven ondersteunen in hun ionnovatietraject: onderzoekscentra, financiers, octrooi- en ingenieursbureaus. Dertien innovatiehelden tonen hun realisaties en delen tips & tricks met collega-ondernemers.
Recent titelde Forbes nog: ‘Innovation and collobaration: it’s not an either-or proposition’. Innovatie en samenwerking zijn on-losmakkelijk aan elkaar verbonden. Zowel technologisch als op vlak van business-model en financiering.
“Vaak zitten bedrijven, en niet in het minst KMO’s, boordevol ideeën”, geeft Peter Goeman, directeur van Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen aan. “Maar voor de realisatie ontberen ze vaak kennis. Ongeveer 40% van de bedrijven doet een beroep op toeleveranciers voor samenwerking. Nog eens 42% werkt samen met universiteiten, hogescholen, technologische dienstverleners of consultants. Deze samenwerking gebeurt voor de helft binnen België. De zoektocht naar deze externe kennis is niet altijd eenvoudig, maar loont wel op termijn.”
Dat goede ideeën, nieuwe producten, vernieuwende processen en alternatieve businessmodellen een goede bescherming verdienen, is een evidentie. Alleen, welke bescherming is het beste? Vaak wordt bij intellectuele eigendom enkel gedacht aan patenten. Maar ook een merk of een model kan beschermd worden. In 2014 waren er 2.264 aanvragen voor een Europees octrooi. Klein bier in vergelijking met de ruim 71.000 aanvragen in de Verenigde Staten. Een groot deel van deze aanvragen komt van onderzoekers en grote ondernemingen. Het Europees Octrooibureau verleent jaarlijks ruim 700 octrooien aan Belgische bedrijven. Dit aantal volgde de laatste jaren een stijgende trend, maar lijkt nu te stagneren. Een extra inspanning is nodig voor kleine en middelgrote ondernemingen. Vaak wordt nog gedacht dat bescherming geen baten oplevert. Onderzoek aan de KU Leuven en de Rijksuniversiteit Groningen wijst echter uit dat geoctrooieerde innovaties 2,5 maal meer omzet opleveren, naast aanzienlijk hogere winstmarges.
Innoveren kost natuurlijk geld. Jaarlijks wordt ongeveer 2.4% van ons BBP gespendeerd aan Onderzoek en Ontwikkeling. Daarmee zit Vlaanderen boven het Europese gemiddelde, maar wel lager dan toplanden zoals Finland (3,55%) en Zweden (3,41%). Ongeveer 41.000 mensen zijn actief in onderzoek en ontwikkeling, waarvan ruim de helft bij bedrijven. Vanuit de overheid zijn er tal van initiatieven om onderzoek verder te stimuleren. Enerzijds kunnen bedrijven via het IWT steun krijgen voor hun ontwikkelingen. Hierbij is er specifieke aandacht voor KMO’s. Vorig jaar vloeide bijna 146 miljoen euro rechtstreeks naar bedrijven om innovatie te ondersteunen. Dit is los van steun aan doctoraten, postdocs en dergelijke meer. Daarnaast kunnen bedrijven genieten van korting op bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers en belastingvrijstelling voor octrooi-inkomsten. “Ook hier stellen we echter vast”, zegt Peter Goeman, “dat veel bedrijven niet op de hoogte zijn van deze maatregelen.”
Op de Innovatiebeurs van 8 oktober vinden ondernemers antwoorden op vragen rond onder meer bescherming en financiering. Voor meer info en inschrijven: www.innovatiebeurs.be.