Het is bekend dat de technologie ook haar intrede heeft gedaan in het wielrennen. Op dat vlak zou de Lokerse start-up Bainisha – het is een Afrikaans woord dat eigenlijk wil zeggen “dat is het! -, die is opgericht door Patrick Van De Vyver, met zijn bijzonder innovatieve systeem om lichaamsbewegingen te registreren, wel eens een heel belangrijke rol kunnen gaan spelen.
Bainisha is een bedrijf dat zich specialiseert in “wearable” technologie en dat voor een revolutie kan zorgen in de bewegingsregistratie. “Voor onze technologie zijn verschillende toepassingen”, zegt Patrick Van De Vyver, “maar één van de domeinen waar ze ongetwijfeld een zeer mooi potentieel heeft, is het wielrennen.”
Voor deze sporttoepassing bestaat het Bainisha sensorsysteem uit een ultrarekbare sticker met ingebedde polymeersensoren. Dit geheel is slechts enkele micron dik en kan gemakkelijk op het lichaam worden gekleefd om draadloos en in real time informatie door te geven over de lichaamsbewegingen.
“Het vernieuwende aan het concept”, geeft de zaakvoerder aan, “is naast het absolute behoud van de positie – de sticker verschuift niet of kan niet afzakken – en het comfort – het systeem is als een “tweede huid” en is onvoelbaar – dat de nauwkeurigheid en de opnamesnelheid vele malen hoger liggen dan de “klassieke” meetsystemen.
Dankzij een door het bedrijf ontwikkelde calibratietechniek kan ook de positie worden bepaald. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de metingen die men op renners in een windtunnel uitvoert, terug te koppelen naar de sensor. Met als resultaat dat een renner, op de baan of op het circuit, tijdens een wedstrijd zijn acute luchtweerstand kan aflezen en dus ook bijsturen. Het door de renner efficiënt beheren van zijn eigen luchtweerstand zou uiteraard bijzonder prestatieverhogend kunnen werken.
“Ondanks het feit dat team Sky van Tourwinnaar Froome er prat op gaat veel aandacht te besteden aan technologie en niets aan het toeval over te laten”, legt Patrick Van De Vyver uit, “moet je niet doorgeleerd hebben om te zien dat de Keniaanse Brit door zijn wat aparte houding op de fiets eigenlijk heel veel energie verspeelt. Met een efficiëntere houding op zijn tweewieler zou hij nog een stuk sterker zijn.”
“Maar”, zo zegt Van De Vyver nog. “Ons systeem kan voor veel meer gebruikt worden dan voor wielrennen alleen. Het registreert de lichaamsbewegingen zo goed dat het bijvoorbeeld ook tennissers en golfers respectievelijk heel veel kan bijbrengen over hun opslag of hun swing. Voorts zijn er ook toepassingen mogelijk bij structuren. Zo kan de technologie ook worden gebruikt om de vervorming van koolstof fietsframes te meten. Dit zou kunnen leiden tot een nieuw geïntegreerd model, waarbij de renner én zijn fiets als een geheel worden bekeken.”