Denkt u als ondernemer dat innovaties zoals de Apple Watch en de steeds snellere ontwikkelingen rond Internet of Things zich ver van uw bed afspelen? Niets is minder waar, ze hebben ook gevolgen voor de business van kleine bedrijven.Wie zich het best kan aanpassen aan de nieuwe realiteit heeft de meeste kans op succes.
Een recent onderzoek van SAP Nederland wees uit dat het gros van de Nederlandse bedrijfsleiders vinden dat hun organisaties goed bezig zijn met die aanpassing aan de nieuwe realiteit. Maar volgens Mark Raben, innovatiespecialist en CIO van SAP Nederland, gaat het hier vooral om een self fulfilling prophecy. “In werkelijkheid blijkt dat ze te veel vast blijven zitten in vaste structuren.”
Hyperconnectiviteit is niet nieuw. De camera-industrie kan ervan meespreken nu iedereen zelf foto’s maakt met zijn smartphone en ook de uitgeverijsector ziet zich geconfronteerd met het feit dat iedereen dankzij de sociale media zelf journalist is. Maar ook in andere sectoren dringt “zich aanpassen” en “zichzelf heruitvinden” zich op.
“Voor de retailsector bijvoorbeeld”, zegt Raben, “biedt hyperconnectiviteit grote kansen. Bijvoorbeeld om klanten beter te leren kennen via iBeacons. Of voor een nauwkeuriger voorraadbeheer dankzij connected sensoren. Maar juist die sectoren vallen ook het hardst terug als ze stilstaan, want de concurrenten slapen niet.”
Volgens het onderzoek van SAP beseffen ondernemers wel dat veranderen een noodzaak is en dat hyperconnectiviteit kansen biedt, maar slechts 2 op 10 respondenten blijkt bereid om de daad bij het woord te voegen en radicale veranderingen door te voeren.
Ook zien veel bedrijven het internet nog als grote motor achter innovatie. Zelfs in de maakindustrie, terwijl juist daar mobility en het Internet of Things voor echt schokkende veranderingen gaan zorgen. Nu al. “Kennelijk vergelijken veel organisaties de innovatiesnelheid met die van de jaren negentig en 2000, toen het internet zijn stempel drukte. Maar het speelveld is nu echt compleet anders,” geeft Raben in aartikels op diverse techsites aan. “Morgen kan een nieuwe innovatie alles volledig op zijn kop zetten.”
Bovendien komt het gevaar vaak uit een andere hoek dan de business verwacht. “Bedrijven zien hun directe concurrenten nog steeds als het grootste gevaar”, zegt Raben. “Maar het zijn juist kleine start-ups die bedrijven en sectoren op hun grondsvesten kunnen doen daveren. Omzich daartegen te wapenen hebben organisaties meer dan ooit krachtige leiders nodig. Mensen die echt durven te innoveren, die in twijfel durven trekken wat jarenlang gemeengoed is geweest.”