Rector UGent vraagt om aanpassing statuut student-ondernemer

anne_de_paepe_0Afgelopen zaterdag verscheen in De Tijd een opgemerkte column van Anne De Paepe, rector van de Universiteit Gent. Ze looft daarin niet alleen Maxim Sergeant, die dankzij zijn initiatief bakkersonline.be is uitgeroepen tot de Gentse student-ondernemer van 2015, maar ook alle andere student-ondernemers, die steeds talrijker zijn en steeds duidelijker van zich laten horen. Op onze site kon u bijvoorbeeld al herhaaldelijk lezen over de inspanningen die Aerey doet om studenten en ondernemers dichter bij elkaar te brengen.

Anne De Paepe wijst er ook op dat er in Gent alleen al momenteel een honderdtal student-ondernemers zijn, en dat dit aangeeft dat er meer dan ooit sprake is van een momentum om het ondernemerschap te ondersteunen. Aangezien een studie heeft uitgewezen dat zowat 10% van de studenten in aanmerking komt voor het ondernemerschap, zouden er alleen al in Gent bij de studenten zo’n 7.000 toekomstige ondernemers zitten die, als ze de kans krijgen om hun ideeën ten volle uit te werken, voor heel wat jobs kunnen zorgen.

Anne De Paepe wijst erop dat UGent drie jaar geleden een eigen statuut voor student-ondernemers heeft ontworpen en dat ze onder de noemer “Durf Ondernemen”, onder meer gratis businesscoaching en technisch advies krijgen. Dit experiment begint inmiddels ook in de rest van Vlaanderen navolging te krijgen en wellicht zullen de ondernemersorganisaties VOKA, Unizo en VKW Anne De Paepe niet tegenspreken als ze zegt dat het huidige enthousiasme van de studentenpopulatie voor ondernemen hen als muziek in de oren zou moeten klinken.

Toch is het volgens de rector hoog tijd dat de politiek iets doet aan het wettelijke statuut van de student-ondernemers: hoewel die niet in de eerste plaats op geld uit zijn en vooral hun passie willen omzetten in ondernemen, mogen ze wettelijk slechts 1.500 euro per jaar verdienen, terwijl jobstudenten maximaal 6.000 euro mogen verdienen. Daarom vraagt rector De Paepe de overheid om dringend in actie te schieten en het statuut van de student-ondernemers minstens gelijk te schakelen met dat van de jobstudenten.