Het verhaal over Embracelet, het ondernemersavontuur van een twintigtal toppers uit de Vlaamse zakenwereld, met onder meer Hans Cools, Chris Van Doorslaer, Peter Hinssen, Luc Van Mol, Bart Claes en Steven Van Beleghem, die eind 2013 in een Amerikaanse restaurant “out of the blue” de bereidheid toonden om elk 2.500 euro te investeren om met een innovatief bedrijf te beginnen, was hét nieuwsitem van het weekend. Meer zelfs: het is wellicht nu al hét ondernemersavontuur van 2015 omdat het toont tot wat “samenwerking 3.0” kan leiden en omdat het aangeeft hoezeer ondanks alle doemdenken ondernemerschap kan bloeien.
In het hele verhaal blijkt ook een opvallende rol te zijn weggelegd voor HR Builders, het HR interim managementbureau dat geleid wordt door Katrien Devos vanuit een kantoorboot aan de Gentse Stropkaai. Het was immers hier dat de “Embracelet” – een combinatie van een slimme armband voor senioren en een smartphone-app voor familieleden of vrienden die bezorgd zijn – de voorbije weken aan potentiële investeerders is voorgesteld. En dat is niet onlogisch want het was ook op de kantoorboot dat na veel brainstormsessies tussen de initiatiefnemers het idee voor het maken van dit product ontstond.
Katrien Devos, die ook bij de initiële investeerders was, is één van de grote trekkers geworden van het project waar inmiddels een drietal mensen full time mee bezig zijn. De inspiratietoer van de ondernemers in Silicon Valey leidde uiteindelijk tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap GForever, waarin de G staat voor Goesting.
In een gesprek met journalist Wouter Van Driessche benadrukt ze dat het een schitterend avontuur is geworden, met mensen die in Silicon Valley vooral onder de indruk waren geraakt van de “goesting” om iets te doen om de wereld beter te maken, van het onverschrokken ondernemerschap en de snelle dadendrang. Ondertussen is na nieuwe kapitaalronders de nv Uest opgericht, die wordt geleid door Johan De Geyter, de vroegere directeur Design & Technology bij Imec.
“Als we in Vlaanderen willen blijven innoveren”, zo benadrukt hij ook in het gesprek met Wouter Van Driessche, “dan moeten we meer van dit soort dingen doen. Dan moeten we ook leren aanvaarden dat sommige succesvol zullen worden, en andere zullen falen. Dat is de mentaliteit die we hier moeten kweken. Want dat is ondernemen. Dat kan door twee tieners in een garage. Maar dat kan evengoed door een groep mature mensen. We hebben beide nodig. Een verhaal zoals het onze zou eigenlijk niet uitzonderlijk mogen zijn.”