Het detacheringbureau Tormans, met vestigingen in Geel, Vilvoorde en Melle, is tweemaal in de prijzen gevallen bij de jaarlijkse Trends Gazellen. Zowel in de provincie Antwerpen als in heel Vlaanderen is Tormans het snelst groeiende bedrijf in de categorie ‘kleine ondernemingen’. Volgens de zaakvoerders is de spectaculaire groei te danken aan hun specialisatie in industriële ‘knelpuntsectoren’.
Elk jaar stelt Trends de rangschikking op van de snelst groeiende bedrijven, de Trends Gazellen. Er zijn drie categorieën: grote, middelgrote en kleine ondernemingen. De laatste categorie gaat over bedrijven die in het referentiejaar een bruto omzet van 1 miljoen euro of minder hadden, en daarin mocht Tormans tweemaal een ‘Kleine Gazelle’ mee naar huis nemen: één voor Antwerpen en één voor Vlaanderen.
Tormans is actief in de selectie en detachering van ingenieurs, technici en projectmanagers voor diverse sectoren en heeft inmiddels al meer dan 150 bedrijven in de portefeuille. Aan het roer staan zaakvoerder Jan Tormans (die in 2009 startte met 4 medewerkers) en Eddy Laeremans, Operations Manager. Vandaag stelt Tormans 310 mensen tewerk bij zijn klanten, meestal voor langdurig projectwerk in de industriesectoren die het moeilijk hebben nieuwe krachten te vinden.
“Dat gaat van ingenieurs, technici, projectmanagers en ondersteunend personeel tot werfsecretaresses”, zegt Operations Manager Eddy Laeremans. Tweederde van de medewerkers staan op de loonlijst van Tormans zelf, de rest zijn freelancers. Ondanks dat Tormans dertien vaste rekruteerders in dienst heeft die continu speuren naar nieuwe werknemers, staan er nog zeker 180 vacatures te wachten op invulling. Waar zitten toch al die ingenieurs en technische profielen?
Laeremans ziet meerdere oorzaken voor de ‘bloedarmoede’: “Ten eerste studeren er te weinig ingenieurs af. Verder zijn bedrijven vaak op zoek naar mensen die voor tijdelijke – maar langdurige – projecten ook leiding kunnen geven en sterk zijn in communicatie. Dat zijn de echte witte raven: zij die sociale vaardigheden combineren met technische kennis. Bedrijven komen dan bij ons omdat wij ze sneller kunnen vinden. Vergeet ook de massa van ‘latente werkzoekenden’ niet. Ze geven niet graag een vaste job op, maar zouden toch graag wat meer afwisseling in hun carrière willen. Die flexibiliteit kunnen wij hen bieden.”