Gentse onderzoekers wereldtop in artificiële intelligentie

000000000000reslabOp 17 maart heeft het team van de onderzoeksgroep Reservoir Lab van de Universiteit Gent de allereerste nationale Data Science Bowl competitie gewonnen op Kaggle, een overkoepelende site rond datawetenschappen.

Drie maanden geleden schreef de Oregon State University een wedstrijd uit om de toestand van de oceanen te  analyseren. Van meer dan duizend teams wereldwijd, die meer dan 15.000 inzendingen opstuurden, slaagde het Gentse team er als beste in om waterorganismen zoals plankton van elkaar te onderscheiden. Zo  haalden ze de hoofdprijs van 100 000 dollar binnen.  Om de duizenden foto’s te verwerken ontwikkelde het team een artificiële  intelligentie die zichzelf met voorbeelden aanleert hoe iedere soort eruitziet.

Het team gebruikte een techniek die gebaseerd is op neurale netwerken om de afbeeldingen te herkennen, net zoals onze hersenen dat doen. “Onze aanpak was  niet uniek, maar door alle recente ontwikkelingen in het domein samen te brengen, konden we onze concurrenten de loef afsteken.” aldus teamlid Pieter Buteneers.

“We zijn blij dat het harde werk geloond heeft. Niet enkel omwille van de erkenning  voor ons werk, maar ook voor de bijdrage die we hebben kunnen leveren voor het  milieu.” De techniek zal nu door het Hatfield Marine Science Center gebruikt worden om het leven in de oceaan op te volgen en de verandering ervan door klimaatopwarming in kaart te brengen.

Het team van zeven ingenieurs is intussen aan een nieuwe uitdaging begonnen. “We willen dezelfde techniek nu inzetten voor het automatisch vertalen van gebarentaal bij doven.”

 

 

 !