De ministerraad heeft begin februari het Horecaplan 2015 goedgekeurd. De horecasector is een belangrijke economische sector, zeer arbeidsintensief en met nood aan een grote flexibiliteit. Ons land telt 50.000 horecazaken, met 125.000 personeelsleden en 40.000 zelfstandigen. Om de sector te ondersteunen heeft de federale regering een ‘horecaplan’ ontwikkeld in twee delen.
Het eerste deel is de registratieplicht voor de witte kasa. Omdat de horeca een risicosector is op het vlak van sociale en fiscale fraude wil de regering, in het verlengde van de vorige regeringen, evolueren naar een 100% witte horeca. Ze wil dit evenwel doen binnen een realistisch kader, zodat ze de tewerkstelling van vaak laaggeschoolde medewerkers maximaal kan vrijwaren. Alle horecazaken die meer dan 10% van hun omzet uit voeding halen moeten tegen uiterlijk 1 januari 2016 een witte kassa hebben geïnstalleerd.
Het tweede deel van het horecaplan is dat er in 2015 drie bijkomende lastenverlagingen komen. In de eerste plaat wordt voor horecazaken met een witte kassa het systeem van de goedkope overuren uitgebreid van 180 naar 360 goedkope overuren per jaar. Voorts zal het zal het huidige systeem van gelegenheidsarbeid van 100 dagen naar 200 dagen per horecazaak per jaar gebracht worden. En ten derde komt er een systeem van flexi-jobs. De flexi-jobs worden duidelijk omlijnd. Het gaat telkens om mensen die een hoofdjob hebben van minstens vier vijfde, en die daarop volledige sociale lasten betalen. Zij mogen bijverdienen in de horeca, om de piekmomenten mee op te vangen. Op die arbeid moet slechts 25 procent bevrijdende RSZ-werkgeversbijdrage betaald worden.
Horeca Vlaanderen reageert hoopvol op het plan van aanpak dat vandaag op voorstel van Staatssecretarissen Sleurs en Tommelein is goedgekeurd door de Ministerraad: “De overheid engageert zich om de begeleidende maatregelen van het regeerakkoord uit te voeren vooraleer de kassa verplicht wordt ingevoerd. Daarnaast is een opening gecreëerd om in overleg met de sector na te denken over noodzakelijke bijkomende maatregelen. De deur tot een echte oplossing staat open. We roepen alle partijen op om hier snel werk van te maken”, zegt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen.