Stad Gent en Test-Aankoop kregen vorige week heel wat media-aandacht met het lanceren van de Restorestjes, de nieuwe naam die wordt gegeven aan wat ook bekend staat als de “doggy bags” en waarin restaurants de overschotten van wat na een maaltijd overblijft met de klanten meegeven naar huis. Het gaat om een lofwaardig initatief dat moet helpen om de voedselverspilling tegen te gaan. De Stad Gent mag er prat op gaan de eerste stad te zijn die deze doosjes om de restjes in te stoppen promoot en tegelijk een digitale kaart te lanceren met daarop de namen en adressen van de restaurants die aan de actie deelnemen. Van bij de start waren er al 48 resturants die meededen.
Met de overschotdoos worden twee vliegen in één klap geslagen. Overschotten belanden niet meer in de vuilnisbak en restaurantbezoekers kunnen langer genieten van het eten van Gentse chefs. Wie het Restorestje gebruikt, helpt dus de afvalberg te verkleinen en van Gent een klimaatstad te maken.
Het Gentse Restorestje mag zowel in de diepvries als in de microgolfoven. De dozen zijn gemaakt van een FSC-gecertificeerd karton. Gebruikte dozen mogen als de voedselresten eruit verwijderd zijn meegegeven worden met de GFT-ophaling van IVAGO.
In een eerste fase verspreidt Stad Gent 5.000 dozen van het Gentse Restorestje gratis, per fietskoerier, over alle geïnteresseerde restaurants in Gent. “Uiteraard moedigen we restaurants ook aan om hun klanten te laten weten dat zij altijd een eigen overschotdoos mogen meebrengen”, zegt Christophe Rogolle van het kabiunet van de Gentse milieuschepen Tine Heyse. “Stad Gent en Test-Aankoop ondernemen daarmee actie om het inpakken van restjes op restaurant helemaal ingeburgerd te maken.”
Dat de productie van de doosjes niet aan een Gents of Oost-Vlaams bedrijf is gegund maar wel aan het gespecialiseerde Nederlandse bedrijf Bio Futura uit Rotterdam is wellicht een gemiste kans, maar dat kan volgens Rogolle Gent niet ten euvel worden geduid. “We hebben wel degelijk aan onder meer een bedrijf in de Gentse kanalaazone een bestek doorgestuurd, maar dat bedrijf vond het kennelijk niet nodig een offerte in te dienen.”