Oost-Vlamingen ontwikkelen betaalbare 3D-printer

001aumanenderestDe jonge Oost-Vlaamse ondernemers Jelle De Laender, Dimitri Van Steenkiste en Pieter-Jan Auman proberen voet aan de grond te krijgen met een zeer betaalbare en zelf in elkaar te knutselen 3D-printer deltaRocket die naar hun zeggen in eerste vooral zou moeten aanslaan in technische scholen en kunstscholen, maar die naderhand ook doe-het-zelvers zou moeten kunnen bekoren.

“Alles is eigenlijk begonnen via Dimitri Van Steenkiste”, vertelt Jelle De Laender. “Enkele jaren geleden is hij begonnen met het in elkaar steken van een bouwkit om een 3D-printer te maken. Uit de problemen die daarbij opdoken , trok hij de nodige lessen om het prototype van de Delta Rocket te bouwen met daarbij zoveel mogelijk oog voor kwaliteit en duurzaamheid.”

Pieter-Jan Auman, een collega van Dimitri, zag potentieel om de printer op de markt te brengen en Jelle De Laender, die al sinds zijn 18de actief is als zelfstandige webdevelopper en dus al wat ondernemingswatertjes had doorzwommen, kwam er als derde bij om de onderneming zakelijk op het juiste spoor te zetten.

“Momenteel hebben we alle drie nog een fulltime job”, zegt Jelle De Laender, maar omdat we heel sterk geloven in de 3D-printer zijn we na onze vaste werkuren met hart en ziel bezig met de optimalisering van de productie en met de marketing. Voorlopig houden we onze jobs aan om zo een veiligere start te maken met deltaRocket, zonder dadelijk  financieel afhankelijk te zijn van het project. Zo betalen we onszelf ook nog geen loon uit via deltaRocket maar wordt alle omzet gebruikt om te investeren in nieuwe printers en een stock aan te leggen. Het is onze ambitie om deltaRocket verder uit te bouwen, en echt naam te maken, want de markt van de 3D-printing staat in België nog maar net in de kinderschoenen. We hebben alvast een commanditaire vennootschap opgericht die gevestigd is in Bellem en waarin we alle drie wat startkapitaal hebben gestort. Bijkomend kapitaal is nog niet opgehaald.”

De ondernemers mikken in eerste instantie vooral op technische scholen en op architecten en zijn ervan overtuigd dat ze geleidelijk aan een behoorlijk groot marktpotentieel kunnen aanboren, maar ze kijken ook al verder naar de toekomst.

“We willen de printer blijven verfijnen en tegelijk ook andere systemen en modellen bedenken en uittesten”, besluit Jelle De Laender.