Januari is de maand van de nieuwjaarsrecepties. En van de obligatie zoenen waaraan u al dan niet probeert te ontsnappen. Maar ook van de toespraken. Moet u zelf zo’n toespraak geven en krijgt u daar klamme handjes van? Dat hoeft helemaal niet, als u rekening houdt met de volgende tips van Karina Verhoeven, een personal coach die vanuit Lochristi opereert.
Hoewel in de nieuwjaarstoespraak natuurlijk kan worden teruggekeken op wat geweest is en vooruitgeblikt naar wat moet komen, moet u voor ogen houden dat deze toespraak niet bedoeld is om de strategische visie van de organisatie naar voor te schuiven. Uiteraard kunt u daar in grote lijnen wel iets over zeggen, maar het is belangrijk om de zaken eenvoudig te houden. Een nieuwjaarstoespraak moet kort zijn, want de aanwezigen willen snel toasten op het nieuwe jaar. Spreek daarom maar zo’n vijf of hoogstens tien minuutjes en gebruik geen vaktermen en ingewikkelde cijfers. Daarom bereidt u ook best weinig voor.
Een nieuwjaarstoespraak leest u net als andere presentaties helemaal niet af van het papier. U moet een verhaal in uw hoofd hebben, liefst met enkele aansprekende metaforen of voorbeelden. Probeer de nieuwjaarsrede op te vatten als het verhaal dat u zou vertellen als u aan vrienden en bekenden uitleg geeft over uw vakantieplannen.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie is er meestal nogal veel rumoer. Als u dan moet spreken, moet je de ruimte stil zien te krijgen. Doe dat niet door om zelf om stilte te verzoeken, maar door anderen dat voor u te laten doen, als ze merken dat u klaar staat voor uw toespraak. Laat u niet verontrusten door de wachtende blikken van de toehoorders als het eindelijk stil is geworden. Mocht op dat ogenblik toch de kramp in uw benen slaan, probeer dan naar het publiek te kijken alsof het dieren zouden zijn. Dat klinkt misschien oneerbiedig, maar het is wel een efficiënt trucje. Een stal vol koeien kan u immers ook niet onzeker maken. Wat u zeker niet mag doen is uw toespraak beginnen met een vraag. Dat verlegt immers de aandacht van uzelf naar het publiek en dat is niet de bedoeling. Begin liever eenvoudig met te vertellen waarover u het gaat hebben.
Wat sommigen daar ook over mogen beweren, het is zeker niet verboden om tijdens een toespraak uw handen te gebruiken. Die kunnen uw verhaal ondersteunen. De emoties in uw speech worden er sterker door. Uw handen geven naast uw woorden het verschil aan tussen serieus, grappig, hard of zacht. Wees dus niet bang om ze te gebruiken. Dit kunt u eventueel wel thuis oefenen, door met uw handen te praten als u een willekeurig verhaal aan vrienden of familie vertelt. Maak ook gebruik van uw stem door bij het begin van uw zinnen wat luider te spreken en op het einde met een lagere stem te spreken. Daarmee zet u een duidelijke punt achter de zin en blijft deze niet als een vraag in de lucht hangen. Zinnen laag eindigen geeft overtuigingskracht.