Sinds 1 januari nieuwe btw-regels voor onlineverkoop in EU-landen

001btwOp 1 januari zijn nieuwe btw-regels in werking getreden voor wie online producten verkoopt aan particuliere klanten in een andere EU-lidstaat. De regeling zou het systeem eerlijker moeten maken, en zou kleine Belgische bedrijven moeten helpen concurreren tegen de grote onlinespelers. Maar of dat effectief ook zo is, is nog maar de vraag.

Zoals meestal bij de implementatie van een Europese richtlijn in een Belgische wet is, is deze nieuwe btw-regeling haast onopgemerkt voorbijgegaan. Toch is de nieuwe regelgeving, in deze tijden waarin veel ondernemers bijkomende omzet hopen te halen uit onlineverkoop niet onbelangrijk.

Wie online bijvoorbeeld muziek, speelgoed of doe-het-zelfartikelen verkoopt aan particuliere klanten in andere EU-landen mocht daar tot 31 december 2014 het btw-tarief voor aanrekenen vna het eigen land. Voor België ging het dus om 21%, maar in Luxemburg geldt bijvoorbeeld een btw-tarief van 15% op digitale muziekdownloads, en slechts 3% op e-books. Dat is een vorm van concurrentievervalsing en daarom is de wet aangepast. Sinds 1 januari moet het btw-tarief worden aangerekend dat van kracht is in het land van de koper. Ook Amazon zal vanuit Luxemburg dus 21% btw moeten rekenen wanneer het een e-book verkoopt aan een Belgische klant, in plaats van de 3% die het tot 31 december 2014 mocht rekenen.

Op het eerste gezicht is dat een maatregel die logisch in elkaar lijkt te zitten maar voor Belgische bedrijven die online aan buitenlandse klanten verkopen, houdt de nieuwe regeling enorme administratieve uitdagingen in. Belgische klanten moeten de prijzen van de op de websites aangeboden producten zien met een prijs die rekening houdt met de Belgische btw, maar de klanten in alle andere landen zouden die moeten zien met een prijs waarin hun eigen btw-tarief verrekend is. En wat bijvoorbeeld met een Hongaarse klant die zich tijdens een zakenreis in Frankrijk verveelt en vanop zijn hotelkamer iets bestelt? .

Met andere woorden, het wordt er voor de bedrijven die online verkopen vanuit België niet gemakkelijker op. Want wie heeft nu echt de middelen om een juridische dienst de 28 verschillende btw-wetgevingen te laten opvolgen? Dat kunnen enkel de Amazons en Googles van deze wereld. Eerder dan het risico te lopen niet in orde te zijn met de nieuwe btw-regels, zullen veel bedrijven wellicht beslissen om de kansen die ze zouden moeten hebben om ook in andere landen te verkopen toch maar te laten liggen.