Strengere allergenenwetgeving van kracht vanaf 13 december

123vleesVanaf 13 december moeten de etiketten op voedingsmiddelen de consument duidelijke, volledige en meer leesbare informatie verstrekken. Bovendien moeten alle handelaars die niet-voorverpakte eetwaren verkopen, de consument kunnen informeren over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. De Europese Unie versterkt vanaf 13 december 2014 de regels voor de etikettering van voedingsmiddelen.

Een nieuwe verordening vervangt de Belgische reglementering en breidt de huidige etiketteringsregels uit.Daarenboven wordt de aangifte van de belangrijkste allergenen verplicht voor niet-voorverpakte voedingswaren, met inbegrip van eetwaren verkocht in de horeca, in slagerijen, bakkerijen, schoolrefters, … De basisregel komt erop neer dat deze informatie op vraag van de consument onmiddellijk beschikbaar moet zijn. Deze informatie moet schriftelijk worden meegedeeld, maar kan ook onder bepaalde omstandigheden mondeling gegeven worden.

Ook op de etiketten wordt aan allergenen bijzondere aandacht geschonken. Allergenen moeten al geruime tijd vermeld worden op voorverpakte voedingsmiddelen, maar deze informatie moet nu duidelijk apart van de rest van de lijst met ingrediënten aangegeven worden, bijvoorbeeld door het gebruik van een andere letterkleur of een andere typografie. De leesbaarheid van de etiketten wordt verbeterd door een minimale lettergrootte vast te leggen (de hoogte van de letter ‘x’ moet minimum 1,2 mm zijn of 0,9 mm voor verpakkingen waarvan de grootste zijde kleiner is dan 80 cm²).

De verkoop van voedingsmiddelen via internet wordt eveneens beter omkaderd. Wanneer een voorverpakt voedingsmiddel op afstand wordt verkocht, moet de belangrijkste verplichte informatie over ingrediënten en allergenen vóór de verkoop worden meegedeeld, bijvoorbeeld op de website.Wat plantaardige oliën en vetten betreft, moet de precieze oorsprong in de lijst met ingrediënten worden vermeld, bijvoorbeeld koolzaadolie, palmolie, …De vermelding van het land van oorsprong was al verplicht voor rundvlees en is dit vanaf 1 april 2015 ook voor vers, gekoeld of ingevroren vlees van varkens, schapen, geiten of gevogelte.

De etikettering van de voedingswaarde is vanaf eind 2016 verplicht voor de meeste voorverpakte eetwaren. Het gaat om  de vermelding van de energetische waarde evenals van het vetgehalte, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. Om verwarring te vermijden, wordt natrium als ‘zout’ vermeld. Als de verpakking al een voedingswaarde-etiket bevat, moet dit vanaf 13 december worden aangepast aan de nieuwe bepalingen.

Voor alcoholische dranken (> 1.2 % alcohol) blijven de vermelding van de voedingswaarde en de lijst met ingrediënten facultatief. Maar als de voedingswaarde vrijwillig wordt weergegeven, mag ze beperkt worden tot de vermelding van de calorieën.De invriesdatum zal op verpakkingen van diepgevroren vlees zoals koteletten, bereidingen van diepgevroren vlees zoals worst of niet-bewerkte ingevroren visproducten zoals visfilets  moeten worden aangegeven. Voor met ijs bedekte eetwaren zoals  diepgevroren scampi in een ijslaag zal de nettohoeveelheid voortaan worden aangegeven, zonder het gewicht van het ijs.Informatie en toezicht De sector is al lang op de hoogte van al deze veranderingen. De vóór 13 december in de handel gebrachte producten die nog niet conform de nieuwe bepalingen zijn, mogen worden verkocht zolang de voorraad strekt.

Het toezicht op de naleving van deze bepalingen valt onder de bevoegdheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en van de Economische Inspectie van de FOD Economie.

Meer informatie bij FOD Economie op 02/2777664