De pan-Europese vermogensbeheerder Candriam, die eind september 78 miljard euro onder beheer had, hield op 4 december de macro-economische toestand en de vooruitzichten voor 2015 tegen het licht. Made in Oost-Vlaanderen luisterde aandachtig naar de gedetailleerde en goed gedocumenteerde uiteenzettingen van chief economist Anton Brender en econome Florence Pisani en zet voor u op een rijtje wat u er als ondernemer moet uit onthouden. Bedrijven die zaken doen met de Verenigde Staten, kunnen zich alleen maar verheugen over het feit dat de economische situatie er bijna weer normaal is, al is het zo dat de dure dollar wat roet in het eten kan gooien.
“De Verenigde Staten”, zegt Anton Brender, “zijn eigenlijk de enige regio waar het extreem soepele monetaire beleid stilaan een positieve invloed begint te krijgen op de reële economie. Behoudens een slecht eerste kwartaal, dat te wijten was aan de uitzonderlijk koude winter, is de economie er in 2014 in geslaagd om weer een fraaie groei neer te zetten, waarvan ook de Europese bedrijven kunnen profiteren. Er komen al meer dan een jaar elke maand 200.000 jobs bij in de Verenigde Staten. Die grotere werkzekerheid zorgt in combinatie met de goedkopere energie voor mooie gezinsbestedingen. Ook de toenamve van productiecapaciteit is een goed signaal, want dat zal normaal ook de bedrijfsinvesteringen naar een hoger niveau tillen.”
Al bij al verwacht Candriam voor de Verenigde Staten in 2015 een groei met 2,9%. “Natuurlijk is het voor iedereen uitkijken naar het verwachte ogenblik waarop de Fed voor het eerst sinds lang weer de rente zal verhogen en vooral naar de impact die dat kan hebben op een verdere dollarstijging. Maar de kans is niet gering dat bij een te sterke stijging van de dollar, die renteverhoging nog wat wordt uitgesteld. In afwachting mag de wereldeconomie – en dus ook de Europese bedrijven – zich gelukkig prijzen dat de Amerikaanse economie weer min of meer normaal draait en dus een belangrijke motor kan zijn.”