Als antwoord op de toenemende wereldwijde verschuiving in de vraag naar premium basisoliën heeft Chevron Lubricants de tweede fase van zijn omvangrijke uitbreidings- en investeringsprogramma voor zijn blending plant in Gent afgerond.
Deze plant is de strategische supply chain-hub van Chevron Lubricants in Europa, waar de Texaco-producten voor de regio worden geproduceerd. Na de afronding van een eerste fase in 2013 en de recente ingebruikname van zes nieuwe 60-tons tanks in de tweede fase, streeft de Gentse productielocatie ernaar om eind 2015 een productiecapaciteit te bereiken van 40.000 ton. Dit is een capaciteitstoename van bijna vijftig procent ten opzichte van het begin van het uitbreidingsplan, dat startte in 2013 en drie fasen omvat.
Volgens Els Devriendt, Supply Chain Manager Lubricants Europa, is het project een gamechanger voor de supply chain in de regio. “Het biedt ons volledige controle over alle producten, van basisoliën tot additieven en eindproducten. Als volledig geïntegreerde leverancier verwachten we meer voordelen te bereiken op het gebied van efficiency, betrouwbaarheid en het leveren van een uitgebreide reeks van smeermiddelen, die inspelen op toekomstige markteisen.”
“Daarnaast zijn we begonnen met de productie van Group II-mengsels die voldoen aan de nieuwe API -specificaties. In Europa is er een toenemende vraag naar Group II-basisoliën en de vraag naar hoogwaardige producten zal blijven groeien. Met het afronden van deze tweede fase voldoen we aan die vraag en kunnen we klanten in heel Europa bedienen vanuit Gent.” Dankzij de gegarandeerde productie van Group II-basisoliën voldoet Chevron ook aan de strengere milieueisen en aan de groeiende vraag naar energie-efficiënte motoren. Met de Group II-basisoliën en de combinatie van additieven zorgt Chevron ervoor dat de oliën voldoen aan de specificaties van producenten van motoren voor auto’s, vrachtwagens en industriële toepassingen. In veel gevallen treedt Chevron op als ontwikkelingspartner bij het ontwerpen van nieuwe motoren en de bijbehorende specificaties van smeermiddelen.
Gelijktijdig met het uitbreidings- en investeringsplan loopt bij de Ghent Blending Plant een programma dat gericht is op het terugdringen van de CO2-emissie met ten minste twintig procent in de komende vijf jaar. Doordat de productiefaciliteit net naast het kanaal Gent-Terneuzen ligt, is de site overgeschakeld van wegtransport naar binnenvaarttransport. Op dit moment wordt meer dan negentig procent van de oliën die nodig zijn op de fabriek via binnenvaart aangevoerd. De Ghent Blending Plant kreeg als erkenning voor zijn milieuprogramma de Lean and Green-status van het Vlaamse Instituut voor Logistiek (VIL).