De tewerkstelling in Belgische kmo’s steeg in het derde kwartaal van 2014 licht met 0,14%. Hoewel de tewerkstelling voor het derde kwartaal op rij stijgt, is de crisis nog niet volledig verteerd.
Dat blijkt uit de kmo-jobindex van hr-dienstverlener SD Worx. De voorbije drie maanden steeg de tewerkstelling in Belgische kmo’s met 0,14%. Die stijging is vooral te danken aan Vlaanderen. De tewerkstelling steeg er het voorbij kwartaal met 0,4%, terwijl de tewerkstelling in Brussel gelijk bleef en in Wallonië zelfs daalde met 0,4%. Het verschil tussen de gewesten is niet nieuw als de tewerkstellingsevolutie van de laatste twaalf maanden wordt bekeken.
Binnen de Vlaamse kmo’s steeg de tewerkstelling met 1,4%, in Brussel daalde ze in dezelfde periode met 0,8% en in Wallonië met 1,1%. Dit bewijst dat Vlaamse kmo’s conjunctuurgevoeliger zijn. Hun economisch herstel gaat nu sneller, terwijl ze hardere klappen kregen wanneer het moeilijk was.
De stijging van de tewerkstelling in Vlaanderen is de voorbije drie maanden vooral te danken aan de aanwervingen bij de kleinste kmo’s (tot 20 werknemers). In dit segment steeg de tewerkstelling met 0,5%. Dat precies deze kmo’s aanwerven, wijst op een zekere duurzaamheid. Kleine kmo’s gaan immers zeer behoedzaam om met aanwervingen en ontslag. In Wallonië zijn het vooral de grotere kmo’s (50 tot 99 werknemers) die aanwerven (+0,5%), terwijl de allerkleinste kmo’s jobs verliezen. Een andere opmerkelijke vaststelling is dat het aantal medewerkers met deeltijdse contracten groter is dan het aantal medewerkers met een voltijds contract