De Gentse start-up Geo Communication Group heeft met Postbuzz een digitaal platform ontwikkeld waarmee buurtbewoners online met elkaar zullen kunnen communiceren en waarmee handelaren hun klanten in de toekomst beter zullen kunnen bereiken. Via een app of via de website beschikt wie zich registreert over een digitale brievenbus voor ongeadresseerde mail, die gebaseerd is op het thuisadres.
Geert Van Boven, die eerder onder meer zijn sporen verdiende in de spelletjesindustrie als ontwikkelaar van het bekende Freddie Fish, ontwikkelde het idee omdat hij het bizar vindt dat bijvoorbeeld verkiezingsdrukwerk in deze gedigitaliseerde tijden nog altijd in de brievenbussen wordt gedropt en bij regenweer niet eens meer leesbaar is. Een digitale brievenbus is daarop het antwoord.
“Mensen en handelaars nood hebben aan communicatie met de buurt, ook als ze niet over de mailadressen en gsm-nummers beschikken van diegenen die ze willen bereiken. Denk maar aan de jeugdbeweging die de mensen wil verwittigen dat er een feestje komt, aan de stad die een hoorzitting organiseert of aan de initiatiefnemers van een repair café”, zegt Van Boven. “Bovendien gaat er geen dag voorbij zonder dat we herinnerd worden aan de enorme afval- en papierberg die we met zijn allen opbouwen. Er is echt nood aan een duurzam alternatief en we zijn ervan overtuigd dat we dat met Postbuzz bieden.”
In de digitale postbus ontvangen mensen alle mogelijke informatie over de buurt. Daarbij dus ook commerciële boodschappen van handelaars. “Maar die boodschappen elektronisch verspreiden zal hen veel minder kosten dan de kosten die ze moeten betalen om folders te drukken”, geeft Van Boven aan.
Gebruikers van de digitale brievenbus kunnen die zowel bekijken op de website van Postbuzz als via een app op hun smartphone. Van Boven is er heilig van overtuigd dat het project zal aanslaan en dat hij samen met mede-oprichters Ben Mahy en Koen Hoebeek en sales director Lieve Droogmans, een gat in de markt gevonden heeft dat voor iedereen een win-win inhoudt. “Momenteel loopt in Gentbrugge en Ledeberg een proefproject, maar na evaluatie zal het systeem wellicht naar heel Gent worden uitgebreid. Ook de rest van Vlaanderen zal volgen.”