Christel Foncke die met haar coachingkantoor Werkcoach opereert vanuit Oosterzele, Lovendegem en Overmere ziet verschillende redenen voor de toename van het aantal burn-outproblemen.
“Mijn man en ikzelf hadden meer dertig jaar een immobiliënkantoor en ik deed de administratie en boekhouding”, zegt ze. “Tijdens mijn loopbaan kreeg ik zelf een paar keer met burn-out te maken en ben daarom op zoek gegaan naar workshops persoonlijke groei. Zo ben ik in coachingopleidingen terechtgekomen en wil ik nu graag mijn kennis doorgeven. Ik coach de laatste tijd steeds meer zelfstandigen en bedrijfsleiders of managers, want de gevaren voor burn-out nemen enorm toe.”
Foncke ziet een combinatie van verschillende factoren die dat verklaren. “Er is geen grens meer tussen werk en privé. We zijn altijd bereikbaar en iedereen verwacht dat ook. Het is geen toeval dat vorig jaar in Duitsland bij BMW en Volkswagen een discussie is ontstaan rond de noodzaak daar. Daarnaast is het ook zo dat we ons bijna nooit nog lang concentreren op één taak. We switchen voortdurend en dat is absoluut niet gezond voor het brein. We staan bloot aan een permanente stress omdat het werk nooit af lijkt. Omdat ons brein in constante staat van paraatheid staat, wordt het heel moeilijk om pauzes te nemen en te genieten van een deugddoende slaap. Onze pauzes gebruiken we meestal om onze e-mail te checken of om te surfen op het internet. Maar eigenlijk heeft ons brein ook behoefte aan niets doen. Door het altijd toegankelijke internet zijn we geneigd alle dode momenten op te vullen.”
Volgens de begeleidingsmethode die Christel Foncke met Werkcoach toepast zijn er ook oplossingen. “Ik leer de mensen die ik begeleid vooral om zich af en toe af te sluiten om na te denken en om zich te ontspannen en ik druk hen ook op het hart dat ze vooral focus moeten leren houden op één taak tot die af is, zonder voortdurend te switchen naar iets anders.”