De vraag naar authenticiteit is nog nooit zo groot geweest en de belangstelling voor gezonde voeding blijft onverminderd toenemen. De varkenshouders Angelique Dobbels en Kristof Verschelde spelen daar vanuit hun boerderij in Nevele op in door zich met hun vennootschap Verbivar te specialiseren in het kweken van de zogenaamde Brasvarvarkens.
De varkenshouders zitten al achttien het jaar in het vak maar kozen er acht jaar geleden resoluut voor om hun vakkennis te combineren met innovatie en de principes van duurzaam ondernemen om op die manier varkensvlees van topkwaliteit bij de consument te brengen. Het smakelijke stukje varskensvlees van hun Brasvar-varkens heeft een mooie gemarmerde structuur en bakt mooi bruin aan in de pan. Naast het verse vlees is er nu ook een aanbod gekookte, gebakken en gedroogde vleeswaren waarmee de culinaire toepassingen worden uitgebreid.
“Omdat we consequent de lat bijzonder hoog leggen”, legt Angelique uit, “is het vlees van onze varkens uitgegroeid tot de favoriete keuze van slagers, chefs en hobbykoks.”
Het gezonde en sterke brasvarken van vroeger dat met zijn snuit in de modder ploeterde en gevoederd werd met gekookte aardappelen en groenteafval werd heruitgevonden in de innovatieve context van een moderne varkenshouderij. Op de varkenskwekerij is er plaats voor niet minder dan 700 moederzeugen. Alle biggen worden er geboren en de helft ervan worden op de boerderij afgemest tot ze slachtrijp zijn bij een gewicht van 120 kilogram.
Dat Angelique Dobbels en Kristof Verschelde, die hun boerderij runnen met de hup van drie externe medewerkers die ze zelf hebben opgeleid, veel positieve feedback krijgen van hun klanten en dankzij de reclame van mond tot mond aan een gestage groei kunnen werken, danken ze aan de zorg waarmee ze hun dieren omringen. De varkens worden immers grootgebracht met brijvoeding waarvan de varkenshouders zelf het recept samenstellen op basis van lokale producten die binnen een straal van 25 km rechtstreeks bij verschillende producenten worden betrokken. “De natte brijvoeding is een mengeling van aardappelmoes, Filliersdraf, kaaswei, eigen gekweekte maïs, een granenmengsel, extra vitaminen en minelaren en daarnaast ook nog olijfolie als vetbron, die voor een fijne smaaktoets zorgt”, geeft Angelique Dobbels nog aan. In een biogasinstallatie worden de mestoverschotten verwerkt tot groene energie die in het elektriciteitsnetwerk terechtkomt.