De wijnbouw in Oost-Vlaanderen floreert

Wijngoed_Rhode_foto1Oost-Vlaanderen is niet meteen de provincie waarvan je dadelijk zou verwachten dat de wijnbouw er floreert, maar toch is dat zo. Er zijn in de provincie zeven wijnbouwers die heel actief met hun passie bezig zijn  – in hoofd- of in bijberoep – en in 2013 samen 13.610 liter wijn produceerden. Eén van hen is Jürgen Van de Walle, die toch tot 20 à 25 uur per week aan zijn bijberoep besteedt. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, zegt hij. “De combinatie ervan met mijn voltijds hoofdberoep als aankoper bij een Gents ziekenhuis, is niet altijd even gemakkelijk, maar als je iets met passie doet, steek je nu eenmaal gemakkelijker een tandje bij. Of ik van de wijnbouw ooit mijn hoofdberoep zal maken, is moeilijk te zeggen, want niemand kan in de toekomst kijken.”

De wijnbouwactiviteiten van onze gesprekspartner worden in ieder geval steeds drukker. Op 1 mei 2014 vond op zijn Wijngoed Rhode in Melle-Gontrode de officiële aanplant plaats van 2.300 wijnstokken, goed voor 0,5 hectare. Dat zorgde meteen voor een stijging met 12,5% van het Oost-Vlaams wijnareaal. “Die aanplant zou volgend jaar goed moeten zijn voor een oogst van zowat 2.600 flessen witte wijn”, zegt Jürgen Van de Walle. “In theorie kan één wijnstok ook drie flessen opleveren, maar dan is de kwaliteit onvoldoende. Het duurt echter nog tot het voorjaar 2016 eer die oogst inderdaad in flessen kan worden aangeboden.”

De wijnbouwer spreekt met kennis van zaken. In 2010 startte hij al met de aanplant van 200 stokken in een proefproject en die hebben 150 flessen opgeleverd. “We maken kwaliteitsvolle witte wijnen en werken hiervoor met drie druivensoorten. Uiteraard zijn die druivensoorten – stuk voor stuk verder ontwikkeld uit bekende buitenlandse rassen zoals Riesling en Cabernet Sauvignon  – aangepast aan de klimatologische omstandigheden en aan de grond van hier. Zo kunnen we verschillende wijnstijlen aanbieden: een type Chardonnay, Rielsing en een Pinot Gris smaak.”

Ondertussen heeft de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV), in opdracht van de provincie, de Oost-Vlaamse wijnsector volledig in kaart gebracht. Het gaat om een dynamische en groeiende sector, gelieerd met de Oost-Vlaamse land- en tuinbouw, met veel potentieel en boordevol passie voor het product. De wijnbouwers creëren een unieke beleving en smaak voor de consument. Oost-Vlaanderen heeft trouwens heel wat in de sector erkende kennisinstellingen, zoals de Vlaamse wijnacademie, een initiatief van Syntra Midden-Vlaanderen met eigen wijngaard in Gent.