Energiecoaching via stad Gent levert Gentse bedrijven tot 20% energiebesparing op

In de periode 20tineh12-2014 liep in de stad Gent het pilootproject ‘Trajectbegeleiding Energiemanagement’. Dit project richtte zich tot bedrijven met een minimum jaarlijks verbruik van 1.000 MWh (Megawattuur) en wilde ervoor zorgen dat hun energieverbruik daalde. Vijftien Gentse bedrijven stapten mee in het pilootproject. Samen zorgden ze voor een  reductie van CO2-uitstoot van ongeveer 1.820 ton CO2 en een financiële besparing van maar liefst 360.000 euro. De stad Gent heeft daarom beslist om te voorzien in een structureel vervolg op dit pilootproject. Want ook bedrijven zijn een belangrijke partner om Gent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Vaak wordt na een energieaudit een rapport afgeleverd dat in de kast belandt omdat de bedrijfsleider nadien weer over gaat tot de orde van de dag. Energiebeheer is immers geen kernactiviteit. Nochtans is het vaak een zwaar onderschatte kostenpost. Het doorvoeren van energiebesparende maatregelen kan jaarlijks een effectieve winst opleveren.

Energieverbruik van grotere verbruikers doen dalen

De stad Gent startte daarom een pilootproject op, in het kader van het Interreg-project Answers To The Carbon Economy (ACE), met verdere begeleiding na een energieaudit. Op die manier kan energiemanagement structureel verankerd worden binnen het bedrijf en worden de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk gerealiseerd. Het energieadvies is gericht op het energieverbruik van grotere verbruikers en de mogelijkheden om dat verbruik te doen dalen. Het project mikte op bedrijven met een minimum jaarlijks elektriciteitsverbruik van 1.000 Megawattuur.  Door meer dan 200 actiepunten uit te werken, werden potentiële energiebesparingen tot 29% opgemeten. Door te focussen op snelle resultaten werd al tot 360.000 euro bespaard. De actiepunten behelzen onder meer betere isolatie, warmterecuperatie, gebouwbeheersysteem, ‘relighting’ (renovatie van bestaande verlichtingsinstallatie), stoom, perslucht en sluimerverbruik.

Bedrijven bespaarden tot 20% of meer energie en tot 80.000 euro

Het pilootproject leerde dat met kleine inspanningen gemakkelijk 10% energie bespaard kan worden. Met grotere inspanningen, maar nog steeds rendabele investeringen, bespaarden bedrijven zelfs tot 20% of meer energie. De pilootbedrijven zijn enthousiast over de trajectbegeleiding die duidelijk drempelverlagend werkt om te investeren in energie-efficiëntie. Zo bleek het traject voor diverse bedrijven een opstap naar het internationale energiezorgsysteem ISO 50001.  20% van de deelnemende pilootbedrijven behaalden het ISO 50001-certificaat. Dat is goed voor het imago van een bedrijf, bijvoorbeeld voor het werven van extra klanten. Bovendien garandeert het ISO 50001-certificaat een professionele opvolging  nadat de begeleiding afgelopen is. Daarnaast stelden bedrijven ook vast dat er relatief korte terugverdientijden zijn. Het doorvoeren van energiebesparende maatregelen kan jaarlijks zelfs een effectieve winst opleveren. Tijdens het pilootproject bespaarden de bedrijven tot  80.000 euro.

Nieuw traject mikt op 110 bedrijven

De Stad Gent besliste verder in te zetten op coachingtrajecten op maat van de bedrijven en biedt Gentse bedrijven, met een minimum elektriciteitsverbruik van 100.000 kWh of 345.000 kWh thermisch, voortaan een professionele begeleiding aan ter waarde van 4.000 euro. Als het jaarlijks verbruik hoger is dan 500.000 kWh of 1.725.000 kWh thermisch, biedt de stad Gent begeleiding aan ter waarde van 7.000 euro. De eigen bijdrage van de deelnemende bedrijven is beperkt tot 10%. De coaching zal opnieuw betrekking hebben op onder meer betere isolatie, warmterecuperatie, gebouwbeheersysteem, ‘relighting’, stoom, perslucht en sluimerverbruik.  De focus ligt zowel op investeringsmaatregelen als op gedragsmaatregelen, monitoring, onderhoud en sturing. Gent hoopt in dit vervolgtraject 110 bijkomende bedrijven te engageren. Tine Heyse, schepen van milieu, klimaat, energie en Noord-Zuid: “Gent wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Om deze ambitieuze doelstelling te behalen, zijn onze bedrijven een heel belangrijke partner. Met dit structureel coachingsaanbod willen we bedrijven dan ook versterken en weerbaarder maken tegen de stijgende energiekosten en mogelijke brandstoftekorten in de toekomst.” Schepen Mathias De Clercq: ‘Door bedrijven te ondersteunen en begeleiden op het vlak van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, versterken we de concurrentiepositie van deze bedrijven. Wie in dit aanbod voor een coachingstraject stapt, kan immers flink besparen op energiekosten.’